Ob novogoriški železniški postaji, blizu meje z italijansko Gorico, je s krčenjem tirov zrasla nova mestna četrt Majske poljane. Leta 2002 pa je na natečaju za nove stanovanjske objekte z zanimivo idejo treh vzporednih moderno zasnovanih stolpnic zmagal arhitekturni biro Ravnikar-Potokar.

Po meri človeka

Vsaka od  treh stolpnic ima enajst nadstropij, nameščenih nad galerijo, ki je namenjena poslovnim dejavnostim (trgovinam, zdravniškim ordinacijam in drugim vsakodnevno potrebnim storitvam). Deseto nadstropje sestavljajo dvonadstropna stanovanja oziroma dupleksi. Pod stavbo je prostor, kjer lahko stanovalci hranijo svoje stvari, pod njim pa še velika podzemna garaža. Nekaj parkirišč je urejenih tudi okoli stavbe.

 

1297539500_3_image5_1000x666.jpg

Zanimiv videz

Moderno in estetsko zasnovane stolpnice imajo na videz enostavno osnovno arhitekturno idejo. Njihova vertikalna linija je razrezana, nato pa sta po dve etaži skupaj naloženi tako, da je njun tloris od glavne vertikale vsakič nekoliko zamaknjen. To daje stavbi vizualno dinamiko, poleg tega pa ustvarja funkcionalne previse, na katere so postavljene terase.

 

1297539574_3_longitudinal_section_990x1000.jpg

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.