V osnovi pri obnovi fasad ločimo dva pojma: prenovo in sanacijo.

Pri prenovi fasada običajno ni zelo poškodovana. Opraviti je treba manj zahtevne posege na fasadi: izboljšati toplotno izolacijo, obnoviti in osvežiti barvo, povečati odpornost proti vremenskim vplivom … skratka obnoviti fasado, ki je poškodovana zaradi staranja.

Za osvežitev barve fasade so v proizvodnem programu Baumit na voljo različne fasadne barve. S silikatno barvo Baumit SilikatFarbe prebarvamo stare mineralne omete (tipa teranova, ježek ipd.). Prednost Baumit SilikatFarbe je dobra paroprepustnost in vodoodbojnost, pogoj za kvaliteten končni videz pa enakomerna podlaga. Če smo obstoječo fasado na nekaterih mestih popravljali z novimi ometi, uporabimo manj občutljivo silikonsko barvo Baumit SilikonFarbe ali akrilno manj paroprepustno barvo Baumit GranoporFarbe. Z navedenimi barvnimi premazi Baumit izboljšamo tudi vodoodbojnost fasade.

Pri sanaciji odpravljamo tudi vzroke za nastanek poškodb, predvsem so to vlaga in vodotopne soli, ki prodirajo v spodnje sloje fasade. Vlažnost zidov je problem tudi zato, ker slabša toplotno izolativnost zidov, kristalizacija in cvetenje soli na fasadi pa povzročata odstopanje slojev fasade in hujše poškodbe.

Takšne fasade saniramo s sanacijskimi ometi, ki zaradi svoje poroznosti omogočajo izhlapevanje in s tem izsuševanje vlage iz zidu v prostor. Od količine vlage in soli je odvisno, kakšen bo postopek sanacije. V primeru, da je obremenitev z vlago in solmi velika, so poleg ustreznih ometov potrebni še dodatni ukrepi (hidroizolacija, injektiranje, vertikalno rezanje ipd.)

Proizvodni program Baumit ponuja celo vrsto proizvodov za sanacije fasad, ki nastopajo pod skupnim imenom Baumit Sanova. Da bi bila sanacija fasade uspešna, morajo biti ometi medsebojno prilagojeni, se pravi, da morajo delovati kot sistem. Zato Baumit v okviru programa Sanova ponuja tri sisteme: Sanova L, Sanova WTA in Sanova S.