Švedsko podjetje Husqvarna se lahko pohvali s široko ponudbo močnih motornih kos, ki ne razočarajo še tako zahtevnega kupca. Sam vrh njihove ponudbe predstavlja model 152RB, ki se ponaša s kar poldrugim kilovatom moči in naprednim sistemom blaženja tresljajev. Model husqvarna 143R sicer ne izraža takšne surove moči kot višji model, jasno pa je, da je namenjen za najtežja dela. Najšibkejša kosa na tokratni preizkušnji, husqvarna 132RJ, bo zadovoljila predvsem zahtevne uporabnike, ki iščejo lažji stroj brez sklepanja kompromisov na račun vzdržljivosti.

Pogumno v klanec

Tri kose smo preizkusili na precej zahtevnem terenu – zmernem nagibu, med skalami in drevesi ter čez travnate meje. Vsak izmed strojev je pokazal svojevrsten karakter in različne pristope h košnji. Naš najmočnejši stroj se je odlično izkazal tako na položnem terenu kot tudi med skalami v bregu. Motor z dobrimi enajstimi kilogrami na prvi pogled sicer poraja dvome o okretnosti kosca s takšnim strojem na hrbtu, a se ti razblinijo že po prvih pokošenih metrih. Oblazinjen oprtnik z dodatnim kolčnim pasom poskrbi, da pogonski sklop kose na našem hrbtu ostane na svojem mestu in se ne premika, obenem pa dodatno razbremeni uporabnikova ramena. Dobrih petdeset kubičnih centimetrov prostornine valja poskrbi za silovito moč, ki že ob uporabi kosilne glave brez težav opravi tudi s trpežnejšim rastlinjem, ob namestitvi serijsko priloženega noža pa smo kos tudi manjši podrasti tako na ravnem kot strmem terenu.

Husqvarna 143R ima sicer manjši motor, vendar pa se od kose 152RB razlikuje predvsem po dvojnem ročaju in stranskem sistemu nošenja. Dvojni ročaj zagotavlja zelo udobno košnjo po ravnem terenu, to udobje pa nekoliko zbledi, ko se začnemo dvigovati v klanec, kjer se dvojni ročaj ne izkaže za najboljšo možnost. Dvojni ročaj in stranska nošnja tako zagotavljata udobje na ravnini in manj prenosa vibracij na uporabnika, uporabnost pa lahko še razširimo s štirikrakim nožem. Ta se zaradi moči motorja obnese zelo dobro, vendar bi lažje nadzorovanje kose z nožem in s tem večjo varnost gotovo dosegli z okroglim ročajem, ki bi bil morda boljša izbira, če iščemo koso predvsem za redčenje rastja z nožem.

Z manj kot enim kilovatom je husqvarna 132RJ tokrat res najšibkejša predstavljena kosa, vendar s svojo močjo ne razočara. S priloženim nožem se je smiselno posvetiti visoki travi in robidovju, težje naloge pa je bolje prepustiti močnejšim modelom. Z okroglim ročajem in majhno težo (5,9 kilograma brez rezalne garniture) se je kosa izkazala za prijetno okretno in univerzalno, saj smo brez težav kosili tako po ravnih kot nekoliko nagnjenih terenih, kakor tudi na mestih, kjer je primanjkovalo prostora. S prijetno simbiozo moči in okretnosti ter majhno težo tako zagotovo predstavlja odlično izbiro tudi za marsikaterega uporabnika z visokimi zahtevami.

Enostavne rešitve za trajne naprave

Vodilo Husqvarninih strojev je enostavnost, ki hkrati je tudi zagotovilo za njihovo trajnost. To se morda še najbolje odraža pri sistemu za zmanjševanje emisij in hrupa, ki je zgrajen nezapleteno in enostavno. Prvi stik uporabnika s tem Husqvarninim načelom pa je najverjetneje ob prvem podrobnem pregledu kosne glave. Naj gre za menjavo nitke za košnjo ali menjavo kosne glave z nožem, uporabnik bo spoznal hiter in predvsem enostaven sistem, ki je narejen zato, da traja. Menjava brez nepotrebnih zatičev, vzvodov in vijakov zmanjša tako možnost napake kot tudi čas, potreben za poseg v našo napravo. Tudi ob preizkusu tokratnih švedskih sester smo spoznali prav to; gre za kvalitetno grajene robustne stroje, ki omogočajo hitro in učinkovito delo ter ob redni negi dolga leta služijo tudi profesionalnim uporabnikom.