Za razliko od klimatskih naprav hladilniki delujejo vse dni v etu, dodatno pa porabijo še več energije, kadar so njihova vrata odprta. Kar spomnite se, kolikokrat ste zasanjano obstali pri odprtih vratih hladilnika in spustili hladen zrak iz njega.

moski_gleda_v_hladilnik.jpg

Hladilnik je priporočljivo zamenjati, če je star deset let ali več, saj z leti izgublja učinkovitost. Energijsko porabo pa lahko zmanjšate ne le z novejšim, bolj ekološkim modelom, temveč tudi z upoštevanjem nekaterih preprostih pravil.

Postavite ga na hladno mesto in zapirajte vrata

Hladilnik postavite v hladen in temen prostor, če le imate to možnost. Hranite ga tam, kjer ni direktne sončne svetlobe ali drugih virov toplote, kot so štedilniki, pečice, radiatorji in pomivalni stroji.

hladilnik_v_kuhinji.jpg

Organizirajte svoj hladilnik tako, da boste hrano v njem takoj našli in vam ne bo treba dolgo brskati. Odprta vrata namreč potratijo veliko energije, zato jih poskušajte čim manjkrat odpreti.

Vrata hladilnika naj se zapirajo z lahkoto in ne na silo. Za to poskrbite še zlasti takrat, kadar je hladilnik do zadnjega kotička natlačen z živili. Vzemite si nekaj dodatnih minut za preureditev polic in poskrbite, da se vrata lahko zapirajo nemoteno in sama od sebe.

Pazite na primerno temperaturo

Vročo hrano ohladite, preden jo shranite. Še tako previdni se strinjajo, da je kuhana hrana dobra še vsaj eno uro, to pa je ravno dovolj časa, da se ohladi na sobno temperaturo.

open_refridgerator_in_kitchen.jpg

Zamrznjeno hrano odmrznite kar v hladilniku. To vam bo pomagalo ohlajati hladilnik in prihraniti energijo, hkrati pa je tak način odmrzovanja bolj varen za živila.

Vsaj dvakrat letno izmerite temperaturo v hladilniku. Hladilni prostor naj bi imel temperaturo od 2 do 4 stopinje, zamrzovalnik pa od -18 do -15 stopinj Celzija.

Izključite grelec in zatesnite vrata

Ste že kdaj slišali, da ima hladilnik grelec? Veliko jih dejansko ima majhne grelnike, vgrajene v stene, namenjene preprečevanju nastajanja vlage na zunanjih površinah. V veliko primerih je mogoče grelec ugasniti z vklopom stikala za varčevanje z energijo.

Bodite pozorni na slabo zatesnjena vrata. Tesnilo okoli vrat se čez čas obrabi in običajno nastane razpoka. Uporabite bankovec ali manjši list papirja, s katerim boste lahko preverili, ali pri vratih zrak uhaja ven. Poraba energije je povečana, če papir z lahkoto drsi med vrati, zato boste potrebovali novo tesnilo.