Sejanje zelenjave na prosto

Številne vrste zelenjave lahko v aprilu že sejemo na prosto. Seveda moramo verjeti vremenoslovcem, da nam ne grozi jutranja slana. Da bomo pred sejanjem še dodatno segreli zemljo, lahko tla pokrijemo s folijo. V aprilu lahko na prosto sejemo grah, korenček, mlado čebulo, solato, radič, špinačo, brokoli, cvetačo, medtem ko v steklenjak posadimo paradižnik, sladko koruzo, melone, bučke, kumare, čili in sladko papriko.

Nahranite tudi svoje gredice

Ko prehranjujete cvetoče lončnice, nikar ne pozabite dodati gnojila tudi svojim gredicam. Primerne so tudi granule, vendar morate biti pri uporabi slednjih pozorni, da ne boste dodali preveč gnojila. V tem primeru boste namreč izzvali ravno nasprotni učinek. Ko boste končali s posipanjem gredic z granulami gnojila, jih dobro zalijte z vodo.

Čaka vas delo na travniku

Konec hladnih in vlažnih dni je tudi čas, da se spoprimete z mahom, ki izkoristi vsak prosti trenutek, da prevzame oblast nad vašim ne ravno najbolje negovanim travnikom. Mahu namreč dobro ustrezajo vlažna in slabo odcedna tla – torej mesta, kjer se trava ne počuti ravno najbolje. Večino težav z mahom boste odpravili z boljšo drenažo, za boljšo rast trave pa zelenico oskrbite s primernimi gnojili. Najdete jih v vseh specializiranih trgovinah, kjer vam bodo znali tudi svetovati.

Vzgojite gladiole

Gladiole lepo delujejo v vsakem vrtu, še posebej če jih posadimo skupaj na eno mesto. Vendar vas bodo razveseljevale v letošnjem letu le, če se boste dela lotili vsaj do polovice maja. V vrtu najprej izberite toplo, sončno mesto in pripravite zemljo. Gladiolam ustreza kompost, kateremu dodate primerno gnojilo za gladiole. Skopati morate globoko luknjo vzdolž gredice, v katero boste posadili gladiole. Rastlina zahteva dobro odcedna tla, zato vam svetujemo, da čebulček posadite na sloju drobnega peska. Posadite jih v skupinah na globini 10 centimetrov, razmak med čebulčki naj bo prav tako 10 centimetrov. Prekrijte jih z zemljo in dobro zalijte. Čez poletje jih morate temeljito zalivati, saj te rastline obožujejo vodo.

Vzgojite svojo solato

Namesto da na tržnici ali v trgovini dnevno kupujete solato, za katero nikoli ne veste dejanskega izvora, vzgojite solato kar na svojem vrtu. Ne potrebujete veliko prostora, da bi vzgojili vrsto različnih okusnih solat. Če ste pri hiši »solatarji«, vam vsekakor svetujemo, da se odločite za tiste vrste solat, ki po rezanju nadaljujejo z rastjo. Skrivnost vzgoje solate v pogostem sejanju, vendar na redko. Posadite nekaj zrnja iz vrečke vsak mesec in tako boste stalno imeli mlado solato.