Poudariti je treba, da tokrat ni šlo zgolj za pustovanje, saj je bila to prava kulturno-etnografska prireditev. Markovci z okolico namreč predstavljajo veliko zakladnico starodavnih fašenskih likov in običajev, od koder jo zavzeto, uspešno in na zadovoljstvo vseh, ki cenijo stare običaje naših prednikov, prenašajo v sodobni čas. Člani Etnografskega društva Korant Markovci so s svojimi aktivnostmi znani malodane po vsem svetu in so v teh dneh tudi povsod zaželeni gostje, da jih je kar težko »ujeti«.

In zakaj Markovčani ravno v Komendi? »Kriv« za to je Marijan Fras, direktor podjetja Eko Gradvest, ki v Komendi gradi naselje Moj novi dom. Vemo, da »gradbincem« predolga zima ni po volji, fašenski liki pa jo preganjajo. Zato je svoje rojake (njegove korenine namreč sežejo v Markovce) že lani prosil za pomoč pri »preganjanju zime in zlih duhov«. Ti so se seveda z veseljem odzvali, tako kot tudi letos. Povedati pa je treba, da so tokrat nekateri že vseljeni stanovalci novega naselja menili, da bi tako prireditev lahko delili z drugimi prebivalci Komende, saj je lani potekala le znotraj novega naselja. Zato so zaprosili župana Tomaža Drolca za častno pokroviteljstvo in pomoč pri varovanju karnevala od osnovne šole do novega naselja, za kar so poskrbeli člani Prostovoljnega gasilskega društva Komenda.

fasenk1.jpg

Obiskovalci prireditve so lahko slišali opise posameznih fašenskih likov tako na začetku kot na koncu prireditve, če so kaj preslišali ali so nekatere najbolj nabrite like spoznali šele med sprevodom v naselju, naj ponovimo na kratko njihove osnovne značilnosti in sporočilo, ki nam ga pošiljajo.

Karneval so začeli kopijaši, ki sicer niso fašenski lik. So pa nepogrešljivi predvsem pri gostuvaji (poroki), saj s svojo pisano opravo in dobro voljo poskrbijo za prijetno razpoloženje. Ker pa je bilo v Markovcih največ porok prav na fašensko nedeljo, so postali nepogrešljiv del te tradicije. S svojim slikovitim nastopom so prava paša za oči. Kopijašem sledijo orači, ki jih napove pokač s svojim dolgim in odmevnim bičem. Njihove ubrane pesmi se ljudje še posebno razveselijo. Korant, ki drži plug, jih varuje, pobirač, ki na dvorišču poseje in pograbi seme, pa zaželi gospodarju in gospodinji dobro letino. In seveda je deležen tudi darov – saj zato pa je pobirač.

Ja, medvedi so med temi razmeroma mirnimi liki pravi navihanci. A tudi oni prinašajo predvsem dobre želje in – napovedujejo plodno leto! Slednje ob spremstvu gonjača prikažejo tako, da mlada dekleta stisnejo med svoje široke medvedje šape ali pa jih dvignejo v zrak in zavrtijo.

Ne nazadnje so tu najbolj prepoznavni in najbolj glasni – koranti. Zaradi svojega demonskega lika so seveda nepozabni, toda le malo je ljudi, ki ta lik tako dobro poznajo in spoštujejo kot Markovčani. Zato tudi ohranjajo njegovo izvirno ime korant. Danes se na prireditvah zbere cela skupina korantov, ki s svojim odmevnim nastopom nikakor ne morejo biti prezrti. Še najbolj pa se veselijo pozornosti neporočenih deklet, od katerih v dar pričakujejo ročno izvezen robec. Korant, ki jih zbere največ, je namreč med dekleti najbolj priljubljen.

Čeprav je bilo tokrat v Komendi več kot 50 članov Etnografskega društva Markovci, še zdaleč niso uspeli predstaviti vseh likov, ki sicer izvirajo iz njihovega okolja. Zato velja njihovo povabilo na »Fašenk v Markovcih«, ki je vsako fašensko (pustno) nedeljo. Takrat je namreč vsa okolica en sam velik oder nastopajočih... Vsekakor vredno pozornosti.