Obdobje 60. in 70. let minulega stoletja je notranjost stanovanj zaznamovalo s psihedeličnimi barvami in futurističnimi vzorci, 80. leta pa so jim dala postmoderen videz. Retro videz in spogledovanje z marsikdaj norim sodobnim potrošništvom sta v iztekajočem se letu navduševala oblikovalce.

_70.jpg

Lepota po azijsko

spa.jpg

Prav tako ljube so jim bile teme, povezane z vzhodno pravljico oziroma daljnimi deželami. Eksotični les in drugi materiali, estetika unikatnih ročno izdelanih kosov in drugi detajli so idealni za opremljanje razkošnih spajev in wellnes centrov, domačih kotičkov za sproščanje in domov. Lepota po azijsko je vedno privlačna in ne more ostati neopažena.

Novi sodobni slog

modsod.jpg

Novo sodobno oblikovanje je pogosto napačno razumljeno kot zgolj sodobno. Razliko bomo najbolje doumeli, če se ozremo po interjerjih s konca 60. let minulega stoletja, pod katere sta se podpisala Le Corbussier in Mies Van Der Rohe.

baromini.jpg

Vzemimo za primer nekaj najbolj ikonskih kosov pohištva iz tega obdobja – modularno pohištvo in sedežne garniture, Castiglionejevo luč Arco, čar na novo odkritih umetnih materialov… - jih postavimo v kontekst sodobnega stanovanja. Novo sodobno oblikovanje je med oblikovalci izjemno priljubljeno prav zaradi svoje brezčasnosti in elegantnega pohištva, ki se je uveljavilo v tem obdobju.

Sodobni slog z orientalskimi detajli

moderor.jpg

Oblikovanje, zasnovano na osnovah modernega orientalskega sloga, pomeni odvzemanje posameznih kosov pohištva in materialov, ki so značilni za orientalski slog, in postavljanje le-teh v interjer, zasnovan v sodobnem slogu. Lepo ga bodo dopolnili izbrano pohištvo in keramični kosi, značilni za Kitajsko. Vse skupaj je videti kot sestavljanje posameznih vzorcev, ki temelji na dobri meri okusa.