Od Helene do Špana

Podjetje BP inženiring ima sedež v Vnanjih Goricah v občini Brezovica pri Ljubljani. V podjetju so trije zaposleni, stalno pa sodelujejo z okoli 20 podizvajalci. Poreber pripoveduje, da so omenjeno podjetje ustanovili leta 2008, že prej pa se je ukvarjal z gradnjo hiš. Gradijo individualne hiše, oporne zidove in različne poslovne objekte, v glavnem v občini Brezovica. Njihovi največji naročniki so občina Brezovica in podjetji Špan ter Rotar, Poreber pa se je pohvalil tudi s tem, da so ravnokar končali obnovo stanovanjske hiše Helene Blagne.

Sistem njihovega dela je po svoje dokaj zanimiv. Najprej gradijo objekte za stranke, prav tako pa vsako leto zgradijo eno do dve hiši za trg. Kupijo zemljišče in nato poskrbijo za vse ter na koncu objekt prodajo. »Sistem našega dela je, da sem sam vedno navzoč na gradbišču pri stranki. Med gradnjo se pojavi množica zapletov in tehničnih posebnosti ter tudi zahtev, tako da je treba sproti in takoj reagirati. Stranke oziroma investitorji se poleg tega pogosto znajdejo pred povsem novimi in drugačnimi situacijami, kot so jih pričakovali glede na načrt. In potem želijo določeno spremembo ali boljšo rešitev.

Seveda vse to zahteva določeno znanje in prilagajanje, vse pa je odvisno od tega, ali objekt prenese določeno spremembo. Včasih gre le za zamenjavo talnih ploščic, drugič tudi za večje posege, ki jih je kasneje treba vnesti tudi v projekt. Ampak, vse to zahteva kompetentnega človeka, ki je v tistem trenutku na gradbišču. In ravno to je naša prednost. Da dela tudi ob morebitnih tehničnih nejasnostih ali drugih težavah ne zastanejo, ampak jih sproti in najbolj učinkovito rešujemo. Ob gradnji objektov za naše stranke pa hkrati gradimo tudi lasten objekt za trg. Kadar sem osebno odsoten, ne dovolim, da podizvajalci delajo na objektu stranke, in takrat poteka delo na našem objektu za trg, kot tudi v dnevih, ko na primer nimamo v gradnji določenega objekta. Na objektu, kjer so vse rešitve predvidene vnaprej in se jih ne spreminja. Na tak način dosežemo stalno zaposlenost delavcev,« pripoveduje Poreber.

Najboljša referenca

Njihovo malo podjetje po besedah direktorja nima težav zaradi krize na gradbenem področju. »Nimamo nobenega kupca, ki bi nam bil kaj dolžan, niti nismo mi nobenemu nič. Prisegamo na osebni stik in stranka nas pokliče, da se dogovorimo, kdaj in kako. In to je to. Vedno smo se izogibali velikim podjetjem in nam nikoli niti na pamet ni padlo, da bi delali na primer z Vegradom. Mi peljemo svojo zgodbo,« pripoveduje Poreber, ki je posebno ponosen na to, da so na brezoviškem koncu nekakšen hišni ali občinski zidar. »Skozi naše delo pri Španu, Rotarju in drugje so nas spoznale stranke in prek njih naslednje stranke. V majhnem okolju so številne prednosti za majhno podjetje. Okolju, kjer se vsi poznamo in je dober glas, ki se hitro širi, najboljša referenca. Ampak le, če izpolnjuješ pričakovanja strank v smislu kakovosti, rokov in tudi cene.«