Čeprav so je zaradi stiske, v kateri se je znašli svetovno gospodarstvo, gradnja pocenila, načrtovalci arhitekturnih podvigov težko dobijo vlagatelje in krotijo stroške, kot se je izkazalo pri enem največjih gradbenih podvigov iztekajočega se desetletja, najvišjem stolpu na svetu, Burdž Kalifa v Dubaju. Tako bodo v prihajajočem letu končali nekaj velikih projektov, ki pa so zaradi varčevanja omejeni na minimum. Več kakovostnih arhitekturnih dosežkov lahko pričakujemo leta 2012 in v naslednjih petih letih.

Arhitekturni razmah na Kitajskem in v Južni Ameriki

Projekti, ki bodo luč sveta ugledali prihodnje leto, so bodisi dolg iz preteklosti zaradi zamud pri gradnji bodisi opomniki na razvojni zamah Srednjega vzhoda (Abu Dabi in Dubaj), posebna skupina pa so projekti, ki so vezani na prireditve, kot so Olimpijske igre v Londonu in svetovno nogometno prvenstvo FIFA v Riu leta 2012 ter olimpijada v Braziliji in milanska svetovna razstava Expo leta 2014. Poznavalci upajo, da bodo osnova za nekaj velikih arhitekturnih eksperimentov.

Od kje so veliki projekti? Odkar je gospodarska kriza zajela tudi Srednji vzhod, jih tam gradijo vse manj – večino so postavili »na hladno« ali jih preklicali. Kitajska, prav nasprotno, je ostala gospodarsko močna in bo v naslednjih letih nadaljevala z gradnjo arhitekturnih mojstrovin. Brazilija pa bo razvojni zamah doživela z nogometnim prvenstvom in olimpijado – nove stadione bo spremljala tudi infrastruktura (letališča, hoteli, drugi športni objekti) in nove kulturne ustanove, kot je muzej prihodnosti v Riu.

Arhitekturne ekstravagance ne gre pričakovati

Južna Amerika je nasploh postala zanimiv cilj ne le za tuje vlagatelje, ampak tudi za arhitekte. Mnogi mednarodni arhitekti, skupaj s Fosterjem, Libeskindom, Vinolyjem, Calatravo in Pellijem, si utirajo pot na jug, da bi našli manjše, a zanimive projekte. Arhitekturne ekstravagance, kakršno predstavlja Burdž Kalifa, prav kmalu ne gre pričakovati, toda obstaja nekaj projektov, ki jih lahko pričakujemo s prijetnim vznemirjenjem. Prav varčevanje lahko prinese bolj ustvarjalne in izvirne arhitekturne rešitve.

Kljub temu, da so bila zadnja leta za arhitekturo slabša, pa je prihodnost videti svetlejša. V zadnjem desetletju so razvili nove materiale, stroje in računalniško podprte tehnologije, katerih potencial bo mogoče v naslednjih letih razviti in uporabiti. Tudi trajnostni razvoj, ki se ga kriza ni dotaknila, bo še dodatno pridobival na pomenu. Z novimi tehnologijami ter oblikovalskimi postopki in inovacijami se bosta arhitektura in njena paradigma v drugem desetletju 21. stoletja oblikovali na najbolj vznemirljiv način.

Oglejte si, katere arhitekturne mojstrovine lahko pričakujemo v začetku novega desetletja.