Dobra in prava preproga se danes le težko dobi. Gremo kar po vrsti. Turčija in nadaljevanka 1001 z njihovo Šeherezado. To je pač limonada ali »žajfnica«, koliko odraža realni turški svet in njihovo kulturo, je seveda drugo vprašanje. Tako kot je vprašljiva kakovost turških preprog, ki jih lahko kupite na njihovih tržnicah. Naj vam damo nasvet: postavljeno ceno »zbarantajte« najmanj na tretjino, zavedati pa se morate tudi, da to nikakor niso najbolj znane perzijske preproge, čeprav imajo tudi v Turčiji zanimive preproge jürük (gorjansko ljudstvo) ali stari hereke, ki pa jih skoraj gotovo ne boste dobili.

Zanimivo je, da tudi iz Romunije izvažajo stare »perzijske« preproge, ki jih enostavno prekopirajo, ležijo pa v mnogih evropskih hotelih kot domnevni originali. In kako lahko prepoznate ponarejeno, domnevno staro orientalsko preprogo? Smrdi po petroleju in zažganem, saj ji s spajkalnikom požgejo niti, starajo pa jo z drgnjenjem z brusnim papirjem in pranjem.

oriental_rug1.jpg

Ghom

Poglejmo še prave orientalske preproge. V Sloveniji jih dobite v trgovini Ghom, na Nazorjevi 6 v Ljubljani (ploščad Ajdovščina), je pa to prva taka trgovina v Sloveniji (tudi to besedilo je pripravljeno na podlagi njihovega strokovnega materiala). Tako imenovane »perzianerje« nabavljajo v Iranu, Pakistanu, Uzbekistanu, nekaj celo v Turčiji, deloma v Afganistanu, vendar prek Pakistana. »Perzianerji« so v bistvu iranske preproge, preproge iz Perzije. So ročno vozlane, iz volne in svile, naravnih barv in tudi modernih kemijskih.

Predvsem pa je vsaka nitka v teh preprogah zataknjena za osnovo in potem vozlana. Pri izdelavi uporabljajo dva temeljna vozla, in sicer perzijskega (senneh) in turškega (ghordes), s tem, da je turški bolj enostaven, ker je simetričen, perzijski pa je asimetričen. Število vozlov veliko pove o kakovosti preproge, prav tako je tudi eden izmed pomembnejših dejavnikov pri določitvi cene, čeprav še zdaleč ne edini.

Vrednost

Morda kdo misli, da ročno izdelana preproga ni posebna prednost, vendar je, in to velika. Te preproge so bolj trpežne, narejene iz dobrih materialov, predvsem pa nobena strojno narejena preproga ni vozlana. Strojne statve nit samo zataknejo za del, potem pa jo zadaj zalepijo in utrdijo spodnji del. Pri ročno vozlanih pa ni nobenega lepila, ampak držijo niti skupaj vozli. Te preproge so izdelane po starih predlogah in vzorcih, strojne preproge pa so bistveno bolj blede kopije teh vzorcev. Predvsem pa je v vsaki preprogi nekaj izdelovalca, ki doda nekaj svojega.

Vrednost preproge je odvisna od vzorca, materiala, od števila vozlov, kakovosti volne, barv ter seveda tudi od domiselnosti in redkosti preproge in vzorca. Določena volna iz gorskih predelov, strižena samo s hrbta in bokov ovc, je bolj cenjena, na primer volna kork velja za najbolj kakovostno in najdražjo, tudi zato se napiše na preprogo kork. Volna mora biti čista, če je vključena svila, je navadno cena nekoliko višja, čeprav tudi to ni vedno nujno.

Za orientalsko preprogo lahko preprosto rečemo, da je hkrati uporaben izdelek in morda še bolj umetniški. »Perzianer« (čeprav ni nujno, da je samo iz Perzije, Irana) je pač nekaj posebnega, pa če je položen v prostoru ali morda visi na zidu.