»Zame je sodobna kuhinja tista, ki daje zavetje svojim uporabnikom, jim omogoča druženje, pripravo hrane, je topla, domača in uporabniku prijazna bolj kot svet hitrega tempa,« pojasnjuje Irena Kajnč iz salona SVEA.

Dovršena tehnologija za maksimalen izkoristek

Klasične oblike kuhinj z okroglimi zaključki počasi izginjajo, opaža Sergeja Sovdat iz Kuhinj Erjavec. »Danes so kuhinje ravnih linij, čistih in enostavnih oblik. Les se porablja kot dodatek v kombinaciji s svetlimi barvami, novi materiali in tehnološko dovršeni mehanizmi pa ponujajo najrazličnejše rešitve in oblike, kot so na primer kotni mehanizmi, ki omogočajo maksimalen izkoristek in dostopnost notranjosti kotnih elementov,« pojasnjuje Sergeja Sovdat.

Ker v kuhinji preživimo veliko prostega časa, velja nameniti posebno pozornost ergonomski zasnovi. Ni dovolj, da je kuhinja lepa – obenem mora učinkovati kot nekakšen »laboratorij« za pripravo hrane, pri tem pa je pomembno, da je enostavna za uporabo in vzdrževanje. Zelo pomembna je višina delovnega pulta. Če je uporabnik nižje postave, naj bo delovni pult nižji in prilagojen njegovi višini, upoštevati pa je treba tudi, da so stvari na dosegu roke, pravijo v Kuhinjah Erjavec.

Kvalitetni materiali s pridihom topline

Trenutno so v kuhinjah zlasti aktualne pastelne barve in izrazito sveža bela barva, predvsem v visokosijajni izvedbi. Pogoste so barvane površine v kombinaciji s furnirji eksotičnih lesnih vrst, delovne površine pa so izrazito tanke ali debele (2 do 10 cm), iz kerrocka, kamnov ali kompozitov, pravi Kajnčeva iz salona SVEA. Trendovska je tudi uporaba steklenih površin, tako za fronte kot tudi za pulte in stene.

Sergeja Sovdat nam je pojasnila smernice pri izboru materialov v sodobni kuhinji. »V Milanu so še vedno v ospredju visoki sijaj, črno-bela kombinacija in steklo v povezavi s kovino in lesom. Aluminij in inox sta obvezna spremljevalca stilno modernih kuhinj, tako pri aparatih kot posameznih detajlih. Poudarek je na horizontalni liniji elementov z ravnimi gladkimi ploskvami, ki so preproste za vzdrževanje, s skritimi ali vdolbenimi ročaji,« razlaga Sovdatova. »Za delovno površino si zahtevnejši kupci izberejo kamen ali steklo. Zlasti steklo s posebno površinsko zaščito je novejši trend pri materialih za kuhinjske fronte.

Veliko se uporablja bela barva, pojavljajo pa se tudi drugi barvni trendi, denimo oranžna, črna ali fototapete. Pri lesenih površinah se največ uporabljajo oreh, hrast in različne eksotične vrste (indijsko jabolko, zingana, makasar ...). Uporabniki vse bolj iščejo kvalitetnejše materiale, ki so hkrati enostavni za čiščenje (steklo), vseeno pa ostaja pridih topline doma z uporabo lesa.«

Kuhinja kot podaljšek dnevne sobe

Sovdatova opaža, da je kuhinja vse manj ločen stanovanjski prostor in vse bolj prostor, ki teži k združevanju funkcionalnosti. »Nape se dimenzijsko povečujejo v skladu s prepričanjem kupca, da ne potrebuje več pregrade med kuhinjo in jedilnico oziroma dnevno sobo. Kuhinja tako postaja naravni podaljšek dnevnega salona, vendar morata biti oba oblikovno in stilsko enotna.«

»Če je prostor dovolj velik in odprt, si lahko omislimo kuhinjski otok ali polotok, je pa priporočljivo, da odvod za napo v stropu in inštalacije v tleh načrtujemo že v fazi gradnje,« svetuje Sovdatova. »Okoli kuhinjskega otoka se odvija družabni del življenja v kuhinji. Prednost kuhinjskega otoka je, da je dostopen z vseh strani in tako omogoča celotni družini, da sodeluje pri pripravljanju hrane. Če si omislimo še barske stolčke, nam lahko takšen otok služi obenem kot zajtrkovalni pult.«

V Kuhinjah Erjavec menijo, da se bodo trenutne modne zapovedi funkcionalnih in minimalističnih rešitev kuhinj nadaljevale tudi v prihodnosti, z večjo mero posluha za individualno noto uporabnika.