Redne servise lahko opravite sami, lahko pa jih prepustite tudi strokovnjakom, ki bodo resnično poskrbeli za vse. Za primer: neki znanec je bentil, da njegova kosilnica ne dela in ne dela. Motor teče kot namazan, kakovost košnje pa je katastrofalna. Kaj ne bi bila, če pa je imel nož popolnoma skrhan in je travo bolj cefral kot pa kosil. No, tudi to je ena izmed podrobnosti, ki jih je treba redno pregledovati in po potrebi tudi zamenjati.

Proizvajalci priporočajo redne servise na 25 delovnih ur (največ do 50 ur z dolivanjem olja) – to pa je čas, ki se šteje, da ga opravite v enem letu košnje. Tudi če kosilnico uporabljate manj pogosto, je najmanj, kar priporočamo ob koncu sezone, to, da zamenjate olje, zračni filter in poskrbite za brušenje kosilnih nožev.

Pojdimo po vrsti in poglejmo nekatere podrobnosti glede servisnih opravil za motorne kosilnice. Eno najpomembnejših servisnih opravil je zamenjava olja. V kosilnicah in drugih podobnih strojih, ki se jih uporablja poleti, so monogradna olja, ki pri povišanih temperaturah ne izhlapevajo. Morda bo kdo rekel, da je olje olje, vendar ni povsem tako. Če bi uporabljali avtomobilsko olje, bi to pri povišanih temperaturah delovanja lahko izhlapelo, potem so tu še nekateri dejavniki, kot sta večji nagib in vročina, in motor lahko zataji, zato so za trajnost zelo pomembni redni pregledi in zamenjava pravega olja. Seveda je pri takem servisiranju treba tudi podmazati vrteče se dele in opraviti nekatera druga dela.

Rezila

Ob servisu oziroma letnem pregledu se rezilo nabrusi in uravnoteži, preveri pa se tudi nosilec rezila, ki je lahko poškodovan, če je nož udaril v kakšno oviro. Serviserji pogosto zamenjujejo rezila, kajti cena je razmeroma nizka, tako da vam tudi mi priporočamo, da ob vsaki vidni obrabi ali poškodbi tega obvezno zamenjate, predvsem zaradi varnosti. Poškodovano rezilo je skoraj nemogoče uravnotežiti, posledično pa neuravnoteženo rezilo lahko poškoduje motorno gred. Nekatere kosilnice imajo tudi jermene. Če so ob prvem zagonu pravilno nastavljeni, z njimi praviloma ni posebnih težav in imajo dolgo življenjsko dobo. Pri poškodbah ali preobremenitvah pa je potrebna zamenjava, pogosto ne le jermena, ampak celotnega mehanizma.

Slabost neosvinčenega bencina je to, da nima pretirano dolge obstojnosti. Vseeno pa v servisih svetujejo strankam, da imajo čez zimo poln rezervoar, kar velja tudi za različne zimske stroje, kot so snežne freze, v poletnem času, pred uporabo, pa star bencin iztočite iz rezervoarja.

freza.jpg

Priprava na zimo

Snežne freze ni treba posebej pripravljati na zimo, vseeno pa je nujno opraviti določena opravila. Najprej je tu zamenjava olja, ki mora biti, kot pravi Marjan Mlakar, vodja servisa Honda v podjetju As Domžale s sedežem v Trzinu, namensko za snežne freze oziroma štiritaktne motorje, ki delujejo v nizkih temperaturah. Olje naj bo sintetično. Nožev seveda ni treba brusiti, vseeno pa priporočamo pregled vpetosti vseh gibljivih delov, zglobe in ležaje pa premažite z mastjo, odporno proti mrazu in vlagi. Eden izmed varnostnih sistemov pri snežnih frezah so tudi posebni varnostni vijaki, s katerimi je vpet polž za sneg. Ti vijaki v primeru, da v polža zaide kakšen trd delec (palica, kost...) in zablokira polža, preprosto počijo in preprečijo težjo okvaro stroja. Nekateri te vijake zamenjajo kar z navadnimi, kar pa je za stroj lahko »smrtno« nevarno. Tudi zato preverite te vijake in jih po potrebi zamenjajte s pravimi.

Za konec še večno vprašanje o tem, ali določene freze resnično odmetavajo sneg ne glede na mokroto. Mlakar pravi: »Kupce pogosto zanimajo samo konjske sile določenega motorja, manj pa vzroki, zakaj Hondine freze uspešno odmetavajo vse vrste snega. In to vse. Od najmanjšega modela HS 550 do profesionalnih frez. Tudi in predvsem zaradi konstrukcije in razmerij med količino zajetega snega, velikostjo vetrnice in konstrukcije izmetnega kanala.«

Preprosto povedano: če imate snežno frezo, ki vam v južnem snegu dela sive lase (take žal obstajajo), vam ne bo pomagal noben servis, ampak vam ostane le pot v trgovino po novo.