Izbira je ogromna

V večini pohištvenih salonov so kopalniško opremo svojčas razstavljali nekje v zadnjem kotu trgovine ali pa so jo skrivali kar v skladišču. V zadnjih letih pa se je tudi v Sloveniji pojavilo kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo izključno s prodajo in izdelavo opreme za kopalnice. Eno takšnih je podjetje Eurosan, katerega lastnik in direktor Bojan Kovačič je povedal, da se kljub vsesplošni naglici trendi pri kopalniški opremi ne spreminjajo tako hitro in vsako leto. Kot najbolj opazno spremembo v okusu kupcev v zadnjem času opaža, da si v kopalnici ne želijo več živih, udarnih barv, niti posebno agresivnega dekorja.

Ponovno prihajajo v modo nežne pastelne barve, tako pri ploščicah kot pohištvu. Skladna s temi barvnimi smernicami je tudi vsa osnovna oprema – kadi, umivalniki ... Kot morda najpomembnejšo novost je Kovačič omenil posebne rešetkaste odtočnike, ki omogočajo, da tuš kadi ni več treba vgrajevati na podstavku, saj že s ploščicami pridobimo dovolj višine za neoviran odtok.

Pohištvo v kopalnicah tako tehnološko kot vizualno do neke mere sledi dogajanjem na trgu ostalega pohištva, razlike pa seveda obstajajo in so predvsem posledica vlage, ki se ji v sanitarnih prostorih ne moremo izogniti. Iveral kot osnovni material se bo v kopalnicah slabo obnesel. Tudi če bo navidezno dobro zaščiten, lahko pričakujemo, da bo po nekaj letih začel razpadati in plesneti. Večina sodobnega kopalniškega pohištva je tako izdelana iz impregnirane vezane plošče.

Do nedavnega so tuš kabine izdelovali le v nekaj osnovnih dimenzijah in oblikah. Karkoli drugega je bilo mogoče dobiti le po posebnem naročilu. Danes se je tudi pri serijsko izdelanih kabinah možnost nakupa najrazličnejših dimenzij močno povečala.

Vse do neba

Res kvalitetna kopalnica z vso opremo pri Eurosanu dosega ceno od 6000 do 8000 evrov. Seveda pa v ceno niso všteti prestižni elementi, kot na primer jaccuzi. Ko kupec poda naročilo, mojstri izdelajo celoten projekt z natančnim predračunom. Kopalnica, izdelana na ključ, torej vključno s polaganjem ploščic, beljenjem in končnim čiščenjem, je običajno končana v desetih delovnih dneh.

Seveda pa je omenjena cena le ena od možnih na res dobro založenem slovenskem trgu kopalnic in opreme. Če je denarnica res tanka, se najdejo pri nekaterih velikih trgovcih tudi kosi kopalniške opreme v cenovnem rangu od sto do dvesto evrov. Seveda pri teh izdelkih o vrhunski kvaliteti in posebnih oblikovalskih dosežkih ne moremo govoriti, gotovo pa bo tudi takšna kopalnica svojo osnovno funkcijo zadovoljivo opravljala.

Nekateri proizvajalci imajo v svojem programu kopalniško stilno pohištvo, narejeno iz masivnega lesa. Nekatere eksotične vrste so tudi brez posebne zaščite odporne proti vodi in vlagi. Treba pa je poudariti, da tovrstna kopalniška oprema že sodi v prestižni razred, tudi cenovno. Predvsem v večjih zasebnih hišah, kjer je dovolj prostora, lahko kopalnico razširimo tudi z različnimi, do nedavnega pri nas nepojmljivimi dodatki, kot so masažni sistemi in celo domače hišne savne.

Še nekaj nasvetov pred načrtovanjem in opremljanjem kopalnice. Pozicija kopalnice naj bo v neposredni bližini kuhinje, zaradi skupnih napeljav. Še preden izberemo ploščice in ostalo opremo, dobro premislimo, koliko odtokov bo potrebnih. Pozabljene inštalacije je v skrajni sili mogoče tudi naknadno pritrditi na steno, vendar naj bo to res rešitev v skrajni sili. Svetloba naj bo dveh vrst. Nežna, razpršena za običajna opravila, vsekakor pa naj bo na voljo tudi usmerjena močnejša luč, ki bo omogočala bolj natančne kozmetične opravke.

Stike med tlemi in pohištvom, pa čeprav je že v osnovi namenjeno namestitvi v kopalnico in temu ustrezno zaščiteno, premažimo s silikonskim kitom. Posebna previdnost je potrebna pri ploščicah. Ploščice za kuhinjo, klet in kopalnico namreč niso enake kvalitete in izdelave. Če imamo dobre ideje in nekaj umetniške žilice, bo kopalnica idealno mesto za polaganje mozaika, ki je lahko res nekaj posebnega ter lahko vsaj vizualno nadomesti marsikateri drag in prestižen, toda ne nujno potreben element. Tudi pralni in sušilni stroj naj praviloma ne bi sodila v kopalnico, čeprav v praksi brez tega žal večkrat ne gre.