Ljubimo enostavne moderne oblike

V podjetju Ebenus so povedali, da stranke zahtevajo predvsem eno- ali dvobarvno pohištvo. Naravne lesne barve in strukture niso najbolj v trendu. Največ pohištva za dnevne sobe, ki so ga prodali v zadnjem času, je bilo v kombinaciji bele in črne barve. Stekla so peskana. Pri barvnih kosih pohištva se za prekrivanje steklenih površin uporabljajo tudi posebne barvne folije. Večina modernega pohištva je izdelana iz plastificiranega iverala, robovi pa so zaščiteni s tako imenovano ABS-plastično prevleko.

Tudi Anica Peklenk iz mizarstva Peklenk, kjer izdelujejo pohištvo po naročilu, pravi, da iščejo stranke večinoma dnevne sobe v modernem stilu in v najrazličnejših, tudi zelo živahnih barvah. Omenila je, da se vsaj pri pohištvu za dnevne sobe, za katere stranke povprašujejo po bolj kvalitetnih izdelkih, iveral kot osnovni material opušča. Večino tovrstnega pohištva izdelajo iz barvanega mediapana. Kot protiutež živim barvam pa Peklenkova priporoča prevleko iz zelo temnega, že skoraj črnega wenge furnirja. Stekla na vitrinah so pri njihovih pohištvenih elementih motna in jedkana, kar da prav poseben učinek. Zelo »in« je pohištvo brez ročajev. Vrata in predali se odpirajo na potisk s pomočjo posebnega mehanizma.

Stilno pohištvo ohranja svoje čare

Seveda pa se bodo kljub večinskim trendom vedno našli tudi kupci drugačnega, denimo stilnega pohištva. To je vedno veljalo za nekako bolj prestižno in temu primerno visokih cen. Katja Šumandl iz podjetja Kores, ki se ukvarja z uvozom stilnega pohištva, je povedala, da ni vedno tako. Resnično visoke cene dosega le originalno restavrirano, res staro pohištvo, ki se prodaja kot starinski kosi, običajno na dražbah. Njihovo podjetje uvaža rabljeno in obnovljeno stilno pohištvo predvsem iz Avstrije in Italije. Vse je iz polnega kvalitetnega lesa in prevlečeno s furnirji. Zaradi kvalitete izdelave so lahko takšni kosi več desetletij služili že prejšnjim lastnikom, po obnovi pa bodo verjetno »preživeli« tudi nove. Čeprav je takšno pohištvo lahko staro tudi več desetletij – nekateri kosi in sestavi izvirajo izpred druge svetovne vojne –, se na trgu ne prodajajo kot starine. Cene zelo kvalitetno izdelanih omar, miz, kredenc in drugih kosov so tako povsem primerljive s cenami novega pohištva iz bistveno manj obstojnih materialov in serijske izdelave. Nekaj cen za primerjavo: kredenca 800 evrov, knjižne omare in omare z vitrinami od 800 evrov naprej ... Pri Koresu glede na to, da je pohištvo rabljeno in obnovljeno, garancije ni. Prodajajo po sistemu videno-kupljeno.

Le na videz podobno pohištvo izdelujejo pri našem najbolj znanem proizvajalcu stilnega pohištva Stillesu. Komercialist Bizjak Jernej je povedal, da pri dnevnih sobah, ki jih izdelujejo pri njih, ni posebnih trendovskih sprememb. Stili, ki jih upoštevajo kot osnovo svojega oblikovanja, so brezčasni in svetovno priznani. Pri izdelavi sledijo oblikovnim značilnostim različnih zgodovinskih obdobij. Baročna dnevna soba se bo morda komu zdela kičasta, morda pa mu bodo zato všeč omare, izdelane po vzoru pohištva iz obdobja bidermajer, za katero so značilne ravne linije in stebrički. V Stillesu pohištvo sicer proizvajajo v serijah, vendar so nekateri deli izdelani in barvani tudi ročno. Pravijo, da so pripravljeni izdelati tudi posamezne kose na posebno željo stranke. Vse njihovo pohištvo je seveda izdelano iz plemenitih vrst lesa, kot so češnja, oreh in mahagonij. Naravna struktura ter forme lesa in furnirjev kljub delno serijski proizvodnji dajejo občutek edinstvenosti vsakega posameznega izdelka.

Da je pohištvo izdelano iz kvalitetnih materialov, bomo ugotovili že po teži, saj je pohištvo iz masivnega, polnega lesa precej težje od tistega iz iveralov. Seveda masivnost daje tudi občutek trajnosti in kvalitete. Pri izbiri pa naj bo kupec vseeno previden. Tudi stilno, kvalitetno izdelano pohištvo iz vrhunskega lesa ima svoje slabosti. Poglavitna slabost takega pohištva je krčenje zaradi neustrezne zračne vlage in temperature, zaradi česar lahko začne pokati, posamezni deli pa se zvijejo. Pred nakupom torej dobro razmislimo, v kakšnih prostorih bo pohištvo stalo.