Pri velikostenskem izdelajo in prepeljejo celo steno v enem kosu, pri malostenskem pa naredijo več segmentov in iz njih potem na gradbišču sestavijo steno.

Skeletni način gradnje je sistem montažne gradnje, ki so ga skozi desetletja uveljavili Švedi, Kanadčani in Američani. V delavnici izdelajo ogrodje, ga sestavijo in spet razstavijo ter prepeljejo na gradbišče. Tam ga ponovno sestavijo in potem počasi vgrajujejo stenske elemente in zapirajo stene. Pri taki gradnji odpadejo stroški proizvodnih prostorov, hišo lahko zgradi manjša ekipa, kar pomeni, da podjetnik potrebuje manj zaposlenih, gradnja na samem terenu pa je nekoliko počasnejša.

Pri izbiri proizvajalca, ki bo gradil vašo hišo, je treba pogledati številne parametre, od tega, kaj ponuja za določeno ceno, do sestavnih elementov in kakovosti. Današnjo montažno gradnjo je nemogoče primerjati z nekdanjo, ki je veljala celo za manjvredno, vendar prej zaradi oblike in finalizacije kot pa zaradi kakovosti. Danes so to praviloma sodobne in predvsem energijsko varčne hiše, temeljna vodila pa so kakovost sten, solidnost izvedbe in tudi možnost izbire.

montazna_gradnja1.jpg

Številne prednosti montažnih hiš

Prednosti montažnih hiš so številne. Na prvem mestu je hitrost gradnje in vselitve (konec koncev lahko tudi klasično gradnjo končate v nekaj mesecih, cena pa bo zaradi hitrosti in uporabe hitrosušečih se materialov višja vsaj za 50 odstotkov), sledijo varčevanje z energijo, naravno bivanje, potresna varnost in druge. Nekoč so bile stene in strehe difuzijsko popolnoma odprte, potem so se zaprle in smo živeli kot v plastičnih vrečkah, v novejšem času pa so izvajalci najprej difuzijsko odprli strehe in podobno se dogaja tudi s stenami. Da dihajo in prepuščajo vlago navzven.

Seveda je vprašanje, za kakšen sistem gradnje se odločiti. Prednost velikostenskega sistema je hitra gradnja in postavitev hiše, slabost pa je ta, da je potrebno priti na gradbišče z dovolj velikim dvigalom in tovornjakom. Tudi zato se občasno pri težje dostopnih zemljiščih lastniki odločijo za malostenski sistem gradnje, čeprav še vedno razmeroma redko. Prednost velikostenskega sistema je predvsem v kvaliteti in resničnem zagotovilu, da boste zahtevano tudi dobili. Pri industrijski gradnji tako ni vprašanje, ali so elementi pravilno sestavljeni in predvsem vgrajeni, ampak je to industrijsko določeno in tudi preverjeno. Ravno pri montažni gradnji lahko pride do določenih odstopanj in tudi zato so celovite rešitve velika prednost.

Gibanje različnih elementov hiše

Nekateri proizvajalci po novem ponujajo tudi preizkus zrakotesnosti, kar je posledica napak izpred let, ko so bile hiše zračno premalo tesne in je prihajalo do pravih prepihov. Danes je ta problem praktično že preteklost.

Ali pa problem pokanja mavčnokartonskih plošč. Do tega je pogosto prihajalo tudi pri velikostenskih montažnih objektih, vzrok pa je bil spet v slabi končni izvedbi. V osnovi moramo vedeti, da so nosilni elementi montažnih objektov leseni in kot taki izpostavljeni širjenju in krčenju glede na vlago v ozračju in tudi temperaturo. Notranje mavčnokartonske plošče so za vremenske vplive manj občutljive oziroma pri določenih elementih prihaja do različnega raztezanja in krčenja. Ravno zaradi tega je potrebno dinamično vpenjanje različnih elementov, ki omogoča različno gibanje različnih elementov hiše.

Podobno velja tudi za urejanje mansard, pri katerih je v preteklosti pogosto prihajalo do pokanja mavčnokartonskih plošč, predvsem zaradi fiksnega pritrjevanja plošč na lesena ogrodja in potem direktno na ostrešje.