Vzdušje udobja in edinstvenosti prinaša vrsta predmetov od zaves in različnih okrasnih skulptur do tapet. Predstavnik podjetja Boem Tomo Oslakovič je prepričan, da občutek domačnosti v naše domove vračajo bogato dekorativne in hkrati lahke zavese ter drugi dekorativni dodatki, kot so cofki, trakovi, blazine, vaze in cvetlice. Kot poudarja, vse to lahko odlično izpopolni prostor, okrasi, poživi stene in okna, nenazadnje tudi v prostoru ne bo več odmevalo.

Okrasne blazine povsod

Direktorica podjetja Lan Tanja Viktorija Živec izpostavlja podobne dekorativne elemente, ki lahko tudi pri minimalistični pohištveni opremi ustvarijo občutek domačnosti; poleg zaves so to okrasne blazine, saj jih lahko položimo kamorkoli v stanovanju – na sedežno garnituro, na klopi in stole, na vrtno garnituro in celo na tla kot varianto sedeža –, ter prti v kombinaciji s stolnimi prevlekami in pregrinjala za na posteljo v kombinaciji s stranskimi zavesami.

Za malo denarja velik učinek

V obdobju vsesplošne recesije je aktualno vprašanje, kako lahko sami doma že z malo denarja vidno preuredimo videz sobe z novimi dekorativnimi elementi. »Za malo denarja lahko v domači sobi ali v kateremkoli drugem prostoru, ki ga želimo preurediti, dodamo na staro zaveso okrasne magnete, s katerimi lahko zaveso poljubno spnemo po višini ali širini ter ji na ta način spremenimo prvoten preprost videz. Na posteljo ali sedežno garnituro lahko dodamo pregrinjalo v modernih vzorcih ali pa enobarvno, hkrati pa na oknu ob straneh dodamo enake dekorativne zavese za okras. Kuhinjo si lahko popestrimo z novim prtom, preoblečemo stare sedeže, dodamo blazinico ali dve na sedežno garnituro in podobno,« svetuje Tanja Viktorija Živec.

Črte, krogi in razkošni barok

Kot pravi Tomo Oslakovič, so trenutno modni vzorci črt in krogov, klasični in razkošni po vzoru baroka. Kar zadeva materiale, prevladujejo naravni, denimo lan, svila in viskoza. Med barvami kraljujejo svetleči odtenki (srebrna in zlata), odtenki jajčevca, sivke in močno vijoličasta, rumeno-zelena v odtenku gorčice in tople zemeljske barve. Tanja Viktorija Živec izpostavlja vzorce, katerih površina tkanine je stkana iz več različnih prej, tako da vzorec dobi tridimenzionalen učinek ali pridih vzorcev iz narave, še vedno pa so po njenih besedah modni klasični vzorci z všito ali našito čipko. V barvni lestvici po njenih besedah vladajo tako pastelni odtenki kot intenzivne barve, kot so rdeča, modra, oranžna in naravno zeleni odtenki, ki se dopolnjujejo s sivo in črno, pa barvne kombinacije vijolične in zelena z dodatkom zlate. Zavedati se moramo, da lahko že samo s pravilno, nam ljubo izbiro barv lepo poudarimo, osvežimo in dopolnimo v svoji zasnovi klasičen interier.