Svojega doma ne iščite v temnejših predelih mesta, temveč v tistih najbolj sončnih. Pomembna pa je tudi lega. Če stanovanje gleda na sever, bo večino časa precej temno, zato izberite takšnega, ki gleda na jug, zaradi česar bo svetlo tako zjutraj kot tudi popoldne.

Kaj lahko spremenite?

block_window.jpg

Če pa ste svoj dom že našli, vendar niste zadovoljni s količino sonca v njem, razmislite, kako ga lahko ustrezno prilagodite. Če lahko porabite nekaj več denarja, sta zelo dobri rešitvi vgraditev strešnih oken in vgradnja steklene stene. To je še posebno očarljivo, če gleda na vrt ali morda celo na morje. Če pa se vam zdi, da ste skozi steklo vsem sosedom preveč na ogled, se lahko odločite za steno iz steklenih opek. Tako bo svetloba še vedno nemoteno prodirala v prostor, vas pa ne bo videl prav nihče.

Seveda je dobro tudi vsa manjša okna zamenjati z večjimi; pomislite pa tudi, kakšne so vaše zavese. Ne zakrivajo morda prevelikega dela okna? Mar niso premalo prosojne? Izberite take, ki spustijo v prostor veliko svetlobe. In še ena dobronamerna ideja: morda premalokrat pomijete okna. Pogosto se namreč na steklu nabere toliko prahu, da ta enostavno ne more več prepuščati vse svetlobe.

Kaj pa svetle barve?

room_light.jpg

Soba bo delovala bolj osvetljena, če vse stene prepleskate v svetlih barvah, najbolje kar v beli, ter kupite ujemajoče se svetle preproge, morda pa tudi prevleke in pohištvo. V prostor postavite čim manj pohištva – pravzaprav samo tistega, ki ga zares potrebujete, saj v sobi, polni stvari, svetloba potuje veliko težje.

Če pa ste poskusili že vse in še vedno potrebujete več, razmislite, ali vam ni morda namenjeno, da se preselite bližje ekvatorju. Temperature so sicer res nekoliko višje, zato pa so sobe veliko svetlejše in obsijane mnogo dlje kot v naših krajih.