Dobro in pravilno zasnovana kuhinja je eden izmed najpomembnejših elementov dobro organiziranega stanovanja – estetska skladnost pa vpliva na prijetno doživljanje prostora. Pred načrtovanjem se zato vprašajte, kaj od kuhinje sploh pričakujete.

Dva tipa kuhinj

kitchen1.jpg

Kuhinja je lahko samostojen prostor, namenjen izključno pripravi hrane, lahko pa je s kuhinjskimi elementi povezana z drugimi prostori, kot sta jedilnica in dnevna soba. Za takšno kuhinjo pravimo, da je bivalna. Delovno kuhinjo je najbolje postaviti na severno stran hiše; v bivalni pa je pomembno, da je med obroki osvetljena z naravno svetlobo. Kuhinje naj bo v stanovanju ali hiši vedno v bližini vhoda ali sanitarnega prostora.

Delovni proces je osnova za postavitev kuhinjskih elementov, pri čemer je treba posebno pozornost nameniti gibalnim in delovnim površinam. Med klasične kuhinjske elemente uvrščamo štedilnik, pečico, hladilnik, kuhinjsko korito, pomivalni stroj in nizko ter visoko vgrajene kuhinjske omarice v kombinaciji s predali, policami in drsnimi elementi. Če nimate prostora za shrambo, bo zračna omara idealno nadomestilo zanjo.

Ergonomska postavitev elementov za hitrejše delo

korito.jpg

Pravilna razporeditev elementov in opreme bo pospešila delo v kuhinji. Hladilnik, kuhinjsko korito in štedilnik naj bi tvorili delovni trikotnik. Med hladilnikom in koritom naj bo vsaj 60 centimetrov delovne površine za grobo pripravo hrane (v ta prostor je priporočljivo postaviti pomivalni stroj), med koritom in štedilnikom pa naj bo med 60 in 120 centimetrov prostora za natančno pripravo hrane. Priporočljivo je, da je štedilnik od stene oddaljen vsaj 30 centimetrov – med njima pa naj bo delovna površina.

Vnesite osebnost namesto trendov

Kuhinjo, posebno pa delovne površine, je priporočljivo osvetliti z naravno in umetno svetlobo. Nujna sta tudi redno naravno in umetno prezračevanje prostora.

S pravilnim in uporabnim razporedom kuhinjskih elementov in opreme ter s skladnim izborom barv in materialov boste v kuhinji ustvarili prijetno in sproščujočo atmosfero, k čemur bo vsekakor pripomogel tudi osebni izbor detajlov, ki so vam všeč in niso nujno v skladu s trendi.