Toplotna izolacija je eden  najpomembnejših delov gradnje. Zakonodaja Evropske unije teži k temu, da je predvsem pri novogradnjah kar najbolj kvalitetna; izboljšave pa predvideva tudi pri hišah s starejšim datumom izgradnje.

Preverite, ali je vaša hiša dobro izolirana

To boste najlažje storili prav v zimskih dneh. Najprej preglejte streho. Če se sneg topi, tudi kadar je temperatura zraka pod 0 stopinj Celzija, je vaše ostrešje slabo izolirano in izgublja toploto. Prav tako preverite površino okrog temeljev. Če se sneg topi, potem toplota najverjetneje uhaja skozi kletne zidove.

Postavitev izolacije naj bo premišljena

Prehoda toplote ne moremo povsem preprečiti, lahko ga samo zmanjšamo. To je odvisno od vrste in gostote snovi, skozi katero temperatura prehaja. V zgradbah prehaja toplota pozimi iz notranjosti navzven, poleti pa od zunaj v notranjost. Dobra toplotna izolacija zmanjšuje stroške ogrevanja.

Postopek postavljanja izolacije ali dodajanja nove ni težak in zapleten, prav tako pa ni niti pretirano drag. Svetujemo vam, da se najprej spoznate z izolacijskimi materiali, ki so na voljo na tržišču. Ti so ovrednoteni z oznako R; večja ko je, boljše izolacijske lastnosti ima material. Določanje optimalne debeline izolacije kot tudi njeno postavljanje prepustite profesionalcem.

Izolacija naj bo vaš zaveznik

Da bi imeli s toplotno zaščito kar najmanj preglavic, nanjo mislite že pri načrtovanju. Predvsem pazimo, da ima stavba čim manjšo površino zunanjih zidov. Izogibajmo se toplotnim mostovom – mestom, kjer toplota skoraj neovirano prehaja skozi konstrukcijo: slabo zaliti stiki med zidnimi elementi, omarice za roloje, AB-preklade in stropne konstrukcije, ki segajo do zunanjega roba zidu, protipotresne in horizontalne AB-vezi.

Zunanje stene, tla, stropi, okna in balkonska vrata naj prepuščajo čim manj toplote. Toplotna izolacija naj bo na zunanji strani zidov in stropov; če je toplotna izolacija na notranji strani, uporabimo materiale, ki zmorejo veliko akumulacijo toplote. Okna in vrata naj se zapirajo čim bolj tesno.
Zamenjajte okna in vrata, ki slabo tesnijo: hladen zrak, ki uhaja v notranjost skozi številne razpoke in vrzeli, je predvsem v starejših zgradbah vzrok za kar 40-odstotno izgubo toplote .

Posadite drevesa

Zimzeleno drevje posadite tako, da bo vašo hišo ščitilo pred hladnimi vetrovi. Listavce posadite na vzhodno in zahodno stran – poleti bodo vaš dom ščitili pred soncem, pozimi pa bodo prepuščali sončne žarke, ki bodo dodatno ogreli vaš dom.