Ob zadnji, vzhodni strani hiše bi rada imela zelenjavni in zeliščni vrt, nekaj cvetja in nekaj trate. Tik ob hiši bi imela tudi teraso s pergolo.
Žal so se podatki o tem, kako je bila hiša videti prej, izgubili, vseeno pa bi rada okolico hiše uredila tako, da ne bi uničila duha prostora, kolikor ga je še ostalo. Zaveda se, da je treba za urejen vrt vložiti kar nekaj dela, vseeno pa bi rada, da bi bilo vzdrževanja kar najmanj.

Odgovor: Poskusila sem se vživeti v prostor in čas pred približno stoletjem, vendar bi bili za takšen projekt potrebni izčrpnejši pogovori in več podatkov. Samo za vtis, kaj lahko naredimo z nekaj enostavnimi prijemi, sem vam narisala ureditev dvoriščnega dela s trato na spodnjem nivoju. Predlagam, da latnik (pergolo), na katerem bo rasla trta, izdelate iz kostanjevega lesa, ki naj bo čim manj obdelan, ne pa takšen, kakršen je na risbi.

Podporne zidove izdelajte iz kamenja, po možnosti dodajte zaključno ploščo iz rezanega kamna. Oljko zasadite v gredo, ki je ravno tako obrobljena s kamnom. Če je lega preveč izpostavljena, jo raje zamenjajte s kakšnim drugim drevesom. Zelenjavni vrt je delno zakrit z okrasnimi rastlinami. Zeliščni vrt vključite v okrasno zasaditev ob terasi in stopnicah.

Vsekakor pa morate upoštevati, da bodo detajli pri izdelavi odločilni; zaradi njih bo vrt v celoti zaživel. Če ne želite, da bi spominjal na še en vrt z začetka 21. stoletja, se posvetujte s strokovnjakom in skrbno izberite izvajalce del.

Simona Klokočovnik, Maranta