No ja, ne prepustimo se domišljiji. Pa vendar nam na spremembe ni treba čakati še leta - že danes lahko zgradimo futuristično hišo.

Računalnik, ki vas vrže iz postelje in vam pripravi zajtrk

X10 je enostaven protokol, ki napravam omogoči medsebojno komuniciranje – če poenostavimo, vaš računalnik gospodinjskim napravam pove, kdaj naj se prižgejo in ugasnejo. Z X10 lahko ustvarite program, v sklopu katerega se deset minut po zvonjenju budilke vključi aparat za kavo, mikrovalovna pečica pa vam začne greti zajtrk.

Hišne ljubljenčke že nadomeščajo roboti

Robot v obliki hišnega ljubljenčka je jasen znak, da živite v svetu prihodnosti. Na Japonskem umetni psički niso več nič takšnega – pa tudi umetni dinozavri ne. Ko smo že pri robotih, dobrodošli in tudi pri nas dostopni so »pametni sesalniki«, ki vam jih ni treba upravljati, saj sami opravijo svojo nalogo. Preden greste od doma, jih le vključite, in pričakalo vas bo čisto stanovanje.

robotski_sesalnik_irobot_roomba_564_pet_4d5943c365696.jpg

Le za nekaj sto evrov lahko vašo hišo varuje majhen stražni robot, imenovan Spykee. Ima majhno kamero in celo zvočnik, tako da lahko z njim sledite svojim hišnim ljubljenčkom in se pogovarjate z njimi, tudi kadar vas ni doma. Lahko tudi posnamete fotografije vlomilcev in jih opozorite, da ste ravnokar poklicali policijo.

Glasba in svetloba, ki vam sledita iz sobe v sobo

V hiši, ki pozna vsako vaše razpoloženje, je kaj lahko dobiti futurističen občutek. Uporabite lahko RFID-čipe, ki so navadno vgrajeni v zapestnico. Čip vašemu računalniškemu omrežju sporoči, v kateri sobi ste, nato pa lahko uporabite enostaven sistem, podoben omenjenemu X10, ki bo ob vašem vstopu v sobi prižgal luči in zvočnike, ko boste sobo zapustili, pa jih bo izklopil.

Futuristične tople grede

270216981_5ezmd_m.jpg

Naj bo vaša prihodnost zelena - sadje in zelenjavo pridelujte v posebnih toplih gredah, ki so videti kot  vesoljske kupole. Z nekaj truda in pomoči prijateljev jih ni težko zgraditi, na spletu so objavljena tudi navodila za njihovo postavitev.

Hiša, ki spremeni obliko?

Imate hišo, ki se čisti sama, polno robotskih hišnih ljubljenčkov in pametnih naprav – kaj je naslednji korak? Hiša, ki spreminja svojo obliko. Na angleškem podeželju je že zraslo eno takšnih čudes – ogrodje na kolesih se pomakne nazaj in razkrije ogromno dnevno sobo, okoli katere je le steklo. Oglejte si video.