Okolju in prebivalcem prijazna gradnja

Eko Gradvset je naselje Moj novi dom zasnoval kot zaključeno in poenoteno urejeno celoto 21 individualnih hiš in 15 večstanovanjskih objektov s po sedmimi stanovanji. Naselje vse bolj dobiva končno podobo, čeprav želijo v južnem delu namesto treh večstanovanjskih objektov zgraditi še več enodružinskih hiš, kar si želijo že vseljeni stanovalci naselja in okoliški domačini. Vendar še čakajo na spremembo lokacijskega načrta, ki ga mora potrditi občina Komenda.

gradvest1.jpg

Ko so pred štirimi leti začeli graditi naselje, so že gledali daleč v prihodnost. Odločili so se namreč za okolju in prebivalcem prijazno gradnjo, kar dokazujejo energetsko varčni in ekološko grajeni objekti, nekateri med njimi zdaj že ustrezajo tudi nizkoenergetskim standardom. Za gradnjo so namreč uporabili naravne materiale, kot so opeka, les, kamena volna za izolacijo fasade in strehe, ki jo ščiti kritina z naravnim peščenim posipom.

Za vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva (okna, vrata) so uporabili inovativni sistem termoizolacijskih enokomponentnih skrivnih špalet, ki z odmikom rolete od okenskega okvirja in izolativnostjo ogrodja odpravi največkrat problematične toplotne mostove. V tako predpripravljene stavbne odprtine so vgradili stavbno pohištvo z lesenimi okvirji in trojno zasteklitvijo, kar omogoča optimalno toplotno in zvočno izolacijo. Za ogrevanje uporabljajo zemeljski plin in/ali toplotne črpalke zrak/voda. Naselje je hkrati blizu neokrnjene narave pod Kamniškimi Alpami in večjih urbanih središč, kot so Ljubljana, Kranj, Kamnik, Domžale, Mengeš... Tudi letališče Jožeta Pučnika ni daleč.

Od najema do nakupa

gradvest2.jpg

Akcijo za ugoden najem kakovostnih stanovanj bo v sodelovanju z Eko Gradvestom vodila Sekcija za revitalizacijo naselja Moj novi dom, ki deluje pod okriljem novoustanovljenega Društva ekološki krog Ljubljana (DEKL). Sekcija bo tudi sicer aktivno skrbela za zadovoljevanje interesov vseh stanovalcev v naselju. V podjetju Eko Gradvest so najprej predvideli za ta ugoden najem 20 stanovanj različnih kvadratur, a so to število zaradi začetnega velikega zanimanja povečali na 28 stanovanj.

Stanovanja bo mogoče najeti od enega do pet let. Od časa najema stanovanj bodo odvisne tudi druge dodatne ugodnosti, ki bodo sestavni del ponudbe, kot je denimo komercialni popust pri poznejšem odkupu stanovanj, če se najemniki zanj odločijo. Krajši bo čas najema, večje bodo še druge ugodnosti. Najemnine bodo mejile že na neprofitne, saj bo denimo za 110 kvadratnih metrov veliko stanovanje mesečna najemnina 490 evrov (glej tabelo). Na voljo so sicer stanovanja s površino od 65 m2 (mesečna najemnina 370 evrov) do 115 m2 (mesečna najemnina 470 evrov), in sicer v pritličju, prvem nadstropju in mansardi (dupleks).

gradvest3.jpg

Poudariti velja, da bodo vse nepremičnine prodane bremen proste, kar pomeni, da bodo zainteresirani kupci za nakup lahko najeli hipotekarne kredite, zbrana najemnina pa bo štela kot lasten vložek, ki ga banke v takih primerih zahtevajo (najmanj 20-odstotno plačilo pologa). Namesto najemnine bo kupec tako plačeval mesečno anuiteto za v takem primeru že svoje stanovanje. Pri vseh načinih nakupa bo z najemnino zbrana vsota všteta v kupnino. V primeru odkupa si lahko najemniki odvisno od dolžine najema pridobijo dodaten nagradni komercialni popust od 2 do 8 odstotkov.

Pet srečnežev

Zainteresirani bodoči najemniki lahko sklenejo najemne pogodbe že zdaj. Ko bodo zapolnili razpoložljivo število tovrstnemu najemu namenjenih stanovanj, bodo na zaključni prireditvi izžrebali še pet srečnežev, ki jim v zadnjem letu najema ne bo treba plačevati najemnine. Ta zaključna prireditev bo v predpustnem času predvidoma konec februarja ali v začetku marca prihodnje leto prav v naselju Moj novi dom v Komendi. (mf)