Spekter gotovih talnih oblog je ogromen; od parketa in talnih oblog iz naravnih materialov, denimo plute, kavčuka in linoleja, do tal iz industrijskega tekstila in verjetno najbolj množično uporabljane gotove talne obloge – laminata.

Končni videz najbolj odvisen od obdelave

parket.jpg

Gotovi parket je lahko dvoslojen (primerni za polaganje na površine s talnim ogrevanjem), troslojen ali masiven, odvisno od sestave in debeline. Obdelava je izjemno raznolika, od nje pa je najbolj odvisen končni videz tal v vašem stanovanju. Brušenje pušča ravno, gladko površino, ščetkanje poudarja strukturo lesa, ročna obdelava pa daje bolj grobo, reliefno površino. Les lahko toplotno obdelamo, od višine temperature pa je odvisna končna barva lesa (višja je temperatura, temnejša je barva).

Končna obdelava zajema lakiranje, oljenje ali voskanje. Prednost gotovega parketa je, da nam tega ni treba početi v hiši ali stanovanju, temveč ga že kupimo popolnoma obdelanega in ga je treba le še položiti na tla. Pametno je, da v ta namen najamete profesionalca. Za povprečno stanovanje (okoli 60 kvadratnih metrov) je potreben dan ali dva. Parket je takoj pripravljen za uporabo, brez neprijetnih vonjev ali prahu, ki ga je sicer treba čistiti še dneve dolgo.

Na prvem mestu že lep čas laminati

520x376_images_stories_magazin_br8_gotovi_podovi.jpg

Zaradi izjemno ugodne cene prvo mesto med gotovimi tlemi že nekaj časa pripada laminatu. Od prvotnih različic, ki so se na tržišču pojavile pred kakimi desetimi leti, je viden izjemen tehnološki in oblikovalski napredek. Zdaj neizučeno oko že težko opazi razliko med vrhunskimi laminatnimi tlemi in parketom. Prednosti laminata v primerjavi s parketom so cena, odpornosti (pri kvalitetnejših laminatnih tleh), enostavnost vzdrževanja in dizajn (več tisoč različnih videzov). Nekatere vrste laminata so tudi vodoodporne, edina pomanjkljivost te talne obloge je, da sodi med hladna tla.

Preden se odločite za prenovo tal, razmislite, kakšen vizualni efekt bi radi dosegli v prostoru in kakšne so tehnične zahteve, ki jim mora nova podlaga ustrezati. Za nasvet povprašajte strokovnjaka ali trgovca ali znance, ki se ukvarjajo z arhitekturo in oblikovanjem. Njihove izkušnje  vam bodo v pomoč,  sicer pa je končna odločitev samo vaša - nova talna obloga bo v stanovanju vsaj nekaj let in bo osnova za vse druge "podvige" notranjega oblikovanja.