Energetsko samostojen plavajoči kompleks

Po Callebautovi zamisli naj bi bil energetsko samostojen, ob obali plavajoč kompleks z umetnim valobranom, sestavljen iz preoblikovanih modularnih enot, ki so pravzaprav pasivne hiše. Konstrukcija je oblikovana tako, da so stanovanske enote nanizane ena na drugo, tako da tvorijo svojevrstne "valove" - videti je kot velikanski origami. Po potrebi bi ji bilo mogoče dodajati nove enote.

Za energijo naj bi poskrbeli obnovljivi viri s sončnimi celicami in turbinami na veter. Zbrane biološke odpadke bi reciklirali in jih pretvarjali v vodo, bioplin itd. Naselje bi po načrtih sekali umetni kanali z morsko vodo, ki bi jo prečistili in uporabili za pitje in namakanje, nato pa vrnili v ocean. Med obema polovicama kompleksa naj bi uspeval tropski ekosistem, poln lokalne flore in favne, vsaka družina pa bi imela del zemlje, kjer bi lahko pridelovala hrano za svoje potrebe ter tako še dodatno zmanjšala potrošnjo energije.

Novi urbani ekosistemi po načelih ničenergijske družbe

Projekt, tako kot njemu podobni, že izziva kritike, posebno če v njem prepoznamo odkrit dizajnerski ego njegovega zvezdniškega avtorja. Vincent Callebaut je namreč znan po svojem projektu futurističnega ekopolisa Lilypad, plavajočega mesta, ki je urejeno tako, da je v popolnem skladu z lokalnim ekosistemom in daje zavetje 50.000 beguncem zaradi podnebnih katastrof. S klimatskimi spremembami so tudi drugi arhitekti začeli razmišljati o novih urbanih ekosistemih po načelih trajnostnega razvoja in družbe brez izpustov ogljikovega dioksida.

Fotografije neverjetnega kompleksa si oglejte v naši fotogaleriji.