Ob tem Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC iz Ljubljane, ki je investitor naložbe, malo za šalo, malo zares pristavi, da Kristalna palača ne bo imela pravih izzivalcev tja do Verone in Dunaja ali pa še dlje. Pri nas pa najbrž še dolgo ne bo našla izzivalca. Kristalna palača, kot se imenuje, bo po sogovornikovem prepričanju zgrajena v skladu z najsodobnejšimi tehnologijami na področju varovanja okolja in energetske učinkovitosti.

Na prvi pogled bo seveda na južni strani najbolj opazna sončna elektrarna, ki bo kot sestavni del fasade sprejemala sončne žarke in jih pretvarjala v električno energijo. Sončna elektrarna bo imela nazivno moč okoli 100 kW in bo na leto proizvedla več kot 150.000 kilovatnih ur električne energije. Poleg lastne sončne elektrarne bo ob palači zgrajen tudi ogromen bazen, v katerem se bo zbirala deževnica. Uporabljali jo bodo za hlajenje vodnih stolpov.

Iz deževnice bodo namreč v nočnem času »izdelovali« led, ki ga bodo podnevi in predvsem poleti uporabljali za hlajenje celotne palače. S pomočjo zelo zahtevne tehnologije jim za hlajenje ne bo treba uporabljati vode iz ljubljanskega vodovoda. Poleg tega jim bo nočna proizvodnja ledu omogočila precej prihrankov pri energiji, saj je ta v nočnem času bistveno cenejša kot podnevi, ko jim za hlajenje poslovnih prostorov ne bo treba uporabljati drage elektrike.

Nadzor nad porabo energije in vode na enem mestu

kristalna1.jpg

Za ogrevanje prostorov sicer ne bodo uporabljali kakšne posebne tehnologije, ampak bodo tako kot doslej uporabljali daljinsko ogrevanje, kar je po sogovornikovem prepričanju še vedno najbolj optimalno. Ta vir energije bo povezan z zelo učinkovitim centralnim ogrevalnim sistemom, ki bo tako kot vsi drugi porabniki energije in vode povezan s centralnim nadzornim sistemom, ki bo upravljal in nadzoroval celotno dogajanje v Kristalni palači.

Na tak način bodo lahko po besedah sogovornika najbolj učinkovito nadzorovali porabo energije in vode. Seveda pri projektu niso pozabili niti na varčne sijalke, s katerimi bodo opremljeni vsi prostori, na zunanji strani pa bodo nameščena posebno kakovostna izolacijska okna, ki bodo poskrbela za to, da v poletnem času skozi stekla v prostore ne bo uhajalo preveč toplote, pozimi pa bodo preprečevala, da bi toplota uhajala iz prostorov.

Seveda bo nova poslovna palača opremljena tudi z najsodobnejšo komunikacijsko in drugo opremo, ki bo poleg hitrega in učinkovitega komuniciranja uporabnikom omogočila tudi prihranke pri energiji. Za »stik« z naravo sredi mestnega vrveža pa bo poskrbela velika ozelenjena terasa z zimskim vrtom, ki se bo na več sto kvadratnih metrih bohotila nad nakupovalno galerijo s prestižnimi blagovnimi znamkami.

Če že govorimo predvsem o okoljsko-energetskih presežnikih nove Kristalne palače v neposredni bližini sedanje poslovne stavbe BTC z znamenito piramido na vrhu stolpnice na območju ljubljanskega BTC, vredne okoli 50 milijonov evrov, ne moremo mimo poslovne filozofije vodstva omenjenega podjetja, ki je pravzaprav odločilno vplivala na končno odločitev za gradnjo take poslovne palače, ki bo v končni fazi za nekaj milijonov evrov dražja od podobne »klasične« stolpnice.

Jože Mermal je ob tem poudaril, da se je vodstvo BTC že pred leti odločilo in v strategijo razvoja podjetja »vgradilo« tudi trajnostni razvoj, saj se zavedajo, da brez tega ni naše prihodnosti. S to filozofijo so povezana vsa njihova razmišljanja in delovanje v zadnjih letih, ko so v različne okoljske projekte investirali 27 milijonov evrov. Zato je povsem logično, da so se pri Kristalni palači odločili, da bodo v stolpnico vgradili vse najsodobnejše sisteme, ki obstajajo v smislu varovanja okolja in večje energetske učinkovitosti. Palačo namreč gradijo za prihodnja desetletja, zato je po njegovem prepričanju prav, da so upoštevali tudi vsa najnovejša dognanja na tem področju.

Pri tem pa niso zasledovali izključno motivov dobičkonosnosti, ampak je naložba rezultat nekakšnega kompromisa med dobičkom in trajnostnim razvojem. Z drugimi besedami to pomeni, da je bila naložba zato za nekaj milijonov evrov dražja, kot bi sicer lahko bila, vendar jim po drugi strani to zagotavlja dolgoročne prihranke in predvsem manjše obremenjevanje okolja. Zato so ponosni na tako odločitev.

Okoljske rešitve privabljajo ugledne kupce in najemnike

kristalna.jpg

Ne nazadnje je tudi med potencialnimi kupci in najemniki prostorov vse več uglednih (predvsem mednarodnih) družb, ki namenoma iščejo lokacije s poudarjeno okoljsko in energetsko komponento. Ob tem je sogovornik omenil eno izmed velikih svetovnih korporacij, ki bo v novi palači zavzela kar štiri nadstropja. To pa seveda ni osamljen primer, med bodočimi najemniki in kupci je takih namreč vse več, saj v naši državi, sploh pa v Ljubljani, ni na voljo podobnih lokacij.

S tako poslovno filozofijo, je prepričan Mermal, bodo v njihovo poslovno palačo pritegnili predvsem ugledne firme, ki jim trajnostni razvoj nekaj pomeni in znajo ceniti taka prizadevanja. Zato zdaj ugotavljajo, da je tudi s tega vidika naložba povsem upravičena in bo ime BTC oziroma Slovenije prav zaradi izvirnih rešitev na omenjenih področjih ponesla daleč v svet. Pri nas pa, vsaj upamo tako, med investitorji (tudi javnih objektov) zbudila drugačen način razmišljanja.

Nova stolpnica sicer res pomeni vrhunec njihovih prizadevanj na področju trajnostnega razvoja podjetja, vendar družba BTC že več let sistematično skrbi in podpira okoljske projekte, saj se po eni strani zavedajo pomena onesnaževanja, ki ga povzroča njihova dejavnost in milijoni potrošnikov, ki vsako leto obiščejo »mesto v mestu«, zato so okoljski projekti samoumevni pri njihovem poslovanju. Lani so denimo v okviru njihovega poslovnega načrta izvedli okoli 320 akcijskih načrtov, od tega kar 80 na področju okolja in energije.

Med največjimi je seveda postavitev sončne elektrarne na strehah njihovega logističnega centra, kjer so zgradili eno izmed največjih sončnih elektrarn v Sloveniji, v Ljubljani pa zagotovo največjo. Sončni moduli so namreč nameščeni na kar 13.000 kvadratnih metrih njihovih površin. Elektrarna, ki je že v poskusni fazi, bo imela moč 900 kW in bo na leto proizvedla skoraj en milijon kWh električne energije, ki jo bodo po pričakovanjih Jožeta Mermala lahko že kmalu (po pridobitvi vseh dovoljenj) priključili na elektroomrežje. Na račun te naložbe bodo odslej vsako leto zmanjšali onesnaževanje ozračja z ogljikovim dioksidom za dobrih 700 ton.

Nekoliko manjši zalogaj je predstavljala tudi naložba, v okviru katere so v zadnjih letih obnovili celotno javno razsvetljavo na območju BTC, v okviru katere so poskrbeli za racionalno osvetlitev celotnega območja in namestili varčno razsvetljavo ter podobno.

Ekoindeks BTC

Skratka, rezultat njihovih prizadevanj na področju okolja je tudi tako imenovani ekoindeks, plod njihovega znanja. S tem kazalnikom so namreč poskušali zajeti in meriti prav vse parametre trajnostnega razvoja, ki tako ali drugače vplivajo na njihovo poslovanje in imajo svoj vpliv na okolje. V njihov ekoindeks so tako vključeni poraba energije in odpadki, ki imajo sicer največjo »težo« v okviru izračunov. Pri izračunu pa upoštevajo tudi ureditev celotnega območja, promet, šport, donatorstvo, vodo, izobraževanje, varnost, dobrodelne akcije, kulturo, umetnost in tudi znanost.

Seštevek vseh naštetih dejavnosti, od katerih ima vsaka svojo »težo«, pomeni ekoindeks BTC. Ta se sicer iz leta v leto nekoliko povečuje, vendar Mermal ob tem pojasni, da na to vplivajo številni novi projekti, ki se tako rekoč vsak dan odvijajo na območju BTC, vendar je to dolgoročno zasnovan projekt, ki bo dokazoval njihovo usmeritev v trajnostni razvoj. To je namreč prioriteta pri njihovih odločitvah za prihodnost, zato verjame, da bodo to njihovo usmeritev oziroma prizadevanja lahko prenesli tudi na druge investitorje, ki v okviru mestne urbanistične zasnove načrtujejo in gradijo obsežno območje ob Šmartinski cesti – od Kolinske do Žita.