Namesto višje izberite nižjo temperaturo: 40 ali 30 stopinj,  izjemo naredite le, kadar imate opravka z mastnimi madeži. Eksperimentirajte z različnimi detergenti, tako da najdete tistega, ki deluje najbolje v hladnejši vodi. Če boste oblačila z več madeži pred pranjem namočili, bo nižja temperatura vode popolnoma zadoščala.

Pralni stroj povsem napolnite

Pralni stroj vedno popolnoma napolnite. Večinoma vanj naložimo premalo perila in ne preveč. Preverite zmoljivost vašega aparata, nato pa stehtajhte nekaj kupov oblačil, da boste dobili predstavo, koliko perila predstavlja teža, ki jo vaš pralni stroj še lahko opere.

Ne pretiravajte s sušenjem perila. Vzemite ga iz sušilnika, ko je še nekoliko vlažno, s čimer si boste olajšali  likanje – še eno dejavnosti, pri kateri potrošimo veliko energije. Če ima vaš sušilnik nastavitev avtomatskega sušenja, je bolje uporabiti le-tega kot pa odštevalnik časa, saj se boste tudi tako izognili nepotrebnemu trošenju.

Sušite dve polnitvi mokrega perila eno za drugo

Posušite vsaj dve seriji mokrega perila eno za drugo, saj boste tako izkoristili toploto prejšnjega cikla sušenja. Po vsaki uporabi očistite filter sušilnika; če se zamaši, topel zrak ne kroži tako, kot bi moral. Tako kot pralni stroj tudi sušilnik dodobra napolnite, vendar pazite, da ga ne boste preveč obremenili.

Če je vreme lepo, perilo obesite zunaj in za sušenje uporabite popolnoma brezplačno sončno energijo.