Če menite, da boste z belimi odtenki vizualno povečali majhen prostor, nimate prav. Uporabite barve in upoštevajte priporočila, s katerimi bo tudi najmanjši prostor videti večji.

Ne bojte se drznih barv

Pravzaprav ni točno določenih pravil, ko izbiramo barve za pleskanje majhnih sob. Navidezno večji prostor najlažje dosežemo z uporabo učinkovitih barvnih kombinacij.

small_rom_colors1.jpg

Ne oklevajte pri izboru drznejših barv v manjših prostorih, pri tem pa bodite pozorni, da uporabite svetlejše barvne kontraste. Bolj očitni kontrasti barv bodo zagotovo ustvarili boljšo podobo interjerja. Občutek globine lahko na primer dosežemo, če uporabimo odtenke modre barve na eni izmed sten,  vrata ali vhodno steno pa prebarvamo v rdečo barvo.

Uporabite nepričakovane barvne poudarke

Če želite na stenah nevtralne barve, jih lahko osvežite z drznejšimi barvami tapet, radiatorjev, knjižnih omar, okenskih polic idr. Takšni barvni elementi so odlični za povečanje občutka globine prostora. Za bolj svetlo in živo sobo dodajte pisane blazine ali umetnine.

small_room_colors2.jpg

Tako kot različne barve sten razdelijo bivalni prostor na več različnih delovnih območij, različni odtenki ene barve povežejo en prostor z drugim. Najbolje je, da izberete eno barvo in njene odtenke za vse prostore v hiši ali stanovanju. Tako bodo prostori med seboj bolje povezani, kar še posebno velja za  manjša bivalna okolja.

Barvajte po plasteh

Barvanje sten po plasteh prav tako ustvari večjo globino sobe. To je še posebno uporabna tehnika, če imate velike stene in jih želite prepleskati z eno samo barvo. Tapetni vzorci učinkovito povečajo majhne prostore, uporabite pa tiste, ki dopolnijo nežne barvne plasti na stenah.

small_room_colors3.jpg

Raznolike barvne tehnike

Priporočljiva je uporaba različnih tehnik barvanja, ki naredijo majhne bivalne prostore lepe in večje. Na primer: uporabite lahko temno barvo za strop in jo nanesete še okoli 30 centimetrov navzdol po steni. Nato izberite kovinske trakove ali svetlejše odtenke za barvanje preostalega zidu, s čimer dosežete privlačen učinek.