Tovrstno označevanje hladilnikov in zamrzovalnikov ter pomivalnih in pralnih strojev uporabljamo od leta 1992 in po navedbah komisije velja za zelo uspešno. Kar 90 odstotkov naprav, prodanih v Evropski uniji, spada v najvišji, energijski razred A. Evropska komisija pripravlja tovrstno označevanje še za svetila, klimatske naprave, sušilnike perila, grelnike vode in sesalnike.

Izjemno energetsko varčni razredi A+, A++ in A+++

oznaka2.jpg

Po zaslugi novih tehnologij bi bilo mogoče zmanjšati energijsko porabo izdelkov iz razreda A še za polovico, zato se je evropska komisija odločila lestvico za izdelke, ki presegajo energetsko učinkovitost razreda A, razširiti navzgor z uvedbo treh novih razredov: A+, A++ in A+++.

Za televizorje, ki po navedbah komisije k porabi električne energije povprečnega gospodinjstva prispevajo skoraj deset odstotkov, morajo proizvajalci po novem označiti energetsko učinkovitost na lestvici od A do G. Za televizorje, ki bodo presegali učinkovitost razreda A, pa bodo dodatne oznake obvezne v naslednjih letih.

Večina televizorjev v najslabših razredih C in D

Po podatkih evropske komisije trenutno le nekaj modelov televizijskih sprejemnikov dosega energetsko učinkovitost razreda A. Gre za LED-televizorje, medtem ko je večina televizorjev, vključno s plazemskimi, v razredih C in D.