Nekoč smo ob keramičnih ploščicah najprej pomislili na kopalnice, kjer stene in tla varujejo pred vodo, obenem pa jih je lahko vzdrževati. Takšna »zgodovinska« kopalnica je postala oaza vsakega sodobnega interjerja in je v primerjavi z drugimi prostori prevzela glavno vlogo.

Novi materiali so premaknili meje

Kopalnico je bilo včasih lahko oblikovati – norme so bile standardne, skromna izbira barv, oblik in dimenzij keramičnih ploščic pa ni pustila preveč prostora sanjarjenju in kreativnosti. Z razvojem tehnike in tehnologije so se pojavili novi materiali, s katerimi so se premaknile meje tako v proizvodnji keramičnih ploščic kot tudi kopalniške opreme. Ta razvoj je vplival na dizajn, arhitekturo in gradbeništvo na splošno. Nov čas je prinesel nove smernice, oblikovalci notranje opreme in arhitekti pa so iz najmanjših površin, namenjenih kopalnicam, začeli ustvarjati časobne prostore.

520x291_images_stories_magazin_br8_estetika_kupatilo.jpg

Kje pa se je vse začelo? V Španiji in Italiji so arhitekti prvič začeli bolj razmišljati o keramičnih ploščicah kot pomembnem delu notranjosti, zunanjosti in projektov na splošno, ko so začeli povezovati estetiko in tehniko in ko je kakovost izdelka postala enako pomembna kot oblika. Razvoj industrije keramičnih ploščic je dopolnil proces proizvodnje in določil okvirje, v katerih je treba razmišljati ob izbiri proizvodov: dimenzije, vrsta surovin, iz katerih je proizvod narejen, oblika, namen, razred itd.

Lepo in hkrati kakovostno

Arhitekti in oblikovalci izbirajo keramične ploščice, ki ustrezajo njihovim konceptom notranje ali zunanje ureditve, izbor pa je odvisen od barve, teksture, dimenzije, namena... Končni izbor pač zahteva zadovoljitev vseh tehničnih parametrov, tako da je tisto, kar je lepo, obenem tudi kakovostno. Vsi našteti dejavniki vplivajo tudi na ceno izdelka, ki je, ko govorimo o keramičnih ploščicah, pravzaprav zelo raztegljiv pojem, rker je treba upoštevati tudi tržišče, konkurenco in velikost projekta.

520x291_images_stories_magazin_br8_keramika_kupatilo.jpg

Ko izberemo kakovostne keramične ploščice, ki pač imajo svojo ceno, se v praksi neredko zgodi, da so nepravilno vgrajene, čemur bi se izognili, če bi prej prebrali tehnična navodila in preučili vse pomembne lastnosti določenega tipa ploščic. Pritrjujemo jih s primernim lepilom, biti pa moramo izjemno pazljivi in natančni, ker so s ploščicami obložene številne fasade, bazene, terase in drugi objekti, ki so izpostavljeni različnim dejavnikom.

Izdelek, ki se ves čas razvija in izpopolnjuje

Keramične ploščice so izdelek, ki se ves čas razvija in izpopolnjuje ter se prilagaja smernicam sodobne arhitekture. Italija, znana kot zibelka dobro oblikovanih keramičnih ploščic, vsako leto naredi velik vtis na oblikovalski, arhitekturni in gradbeniški svet, saj prikaže številne novosti na največjem svetovnem sejmu Cersaie v Bologni. Lani je bil poudarek na tankih keramičnih ploščicah debeline 5 milimetrov in veliki izbiri različnih dimenzij in oblik.

cersaie.jpg

Italijani imajo letos težko nalogo, da na septembrskem sejmu predstavijo nekaj novega, kar še ni bilo videno ali narejeno. Imajo veliko mladih, inovativnih oblikovalcev in arhitektov, ki so letos sodelovali pri oblikovanju plakata za sejem (mozaik keramičnih ploščic, ki predstavlja jabolko) in zastopajo nove smernice, ki letos poudarjajo vračanje k naravi, naravne materiale in barve ter ohranjanje življenjskega prostora. 

Primere, kako uporabiti keramične ploščice v notranjem dizajnu, si oglejte tukaj.