Zamisel za malo manj kot dva metra visoko strukturo je kitajski študent dobil, ko je lani opravljal prakso pri podjetju Standard Architecture. Sodeloval je pri projektu Jajce mesta, v katerem so načrtovali že opremljene majhne premične domove za prebivalce mest, ki si ne morejo privoščiti razkošnejšega stanovanja. Takrat si je zastavil, da bo podobno domovanje zgradil tudi zase.

Hišica za tisoč dolarjev (s prevozom vred)

»Hotel sem dom, ki bi bil samo moj, pa tudi če ne velik,« je v intervjujih za kitajske medije povedal Dai, »samo da me varuje pred soncem in dežjem.« Ker ni hotel plačevati visoke najemnine ali se preseliti iz mesta in se v službo v nabitem avtobusu voziti po tri ure, je v sodelovanju s svojim profesorjem začel pripravljati svoj gradbeni projekt.

Ko mu je bratranec posodil nekaj denarja, je začel graditi svojo jajčasto hiško. Na pomoč so mu priskočili prijatelji, tako da je dela končal v dobrih dveh mesecih. Mobilni dom je nato iz domače province Hunan preselil v Peking in ga postavil pred zgradbo podjetja, v katerem dela, tako da ima do službe le nekaj korakov. Skupaj s prevozom in z vso opremo ga je stal okoli tisoč dolarjev.

Skromni domek brez stranišča

Skromno domovanje, ki ga napajajo sončne celice, vgrajene v »lupino«, je komaj dovolj veliko za posteljo in nekaj polic. Ker njegov lastnik nima niti stranišča in kopalnice niti kuhinje, je postal reden obiskovalec bližnjega centra za fitnes, kjer poskrbi za svoje higienske potrebe, hrani pa se v lokalih in restavracijah. »Ker lahko v hiši samo spim, moram vse druge potrebe opravljati na javnih mestih,« je še dodal nezahtevni mladi arhitekt.

Dai je v svojem novem domu preživel približno dva meseca, ko so se ob veliki medijski pozornosti zaradi njegove jajčaste hiše oglasile mestne oblasti, da je postavljena nezakonito na javnem prostoru. Kakšna bo usoda inovativnega mobilnega domovanja, za zdaj še ni znano. Morda pa jo lastnik lahko legalno postavi na vrt kakega pekinškega dobrotnika, ki bi mu odstopil prostor.

Kakšna je jajčasta hiška, si oglejte tukaj.