Omela je parazitska rastlina, ki nima svojih korenin. Živi pritrjena na gostiteljskih drevesih in grmih ter črpa njihovo vodo in hranila. Če jih je preveč, lahko gostiteljsko rastlino celo ubijejo, zato je bela omela v preteklosti veljala za nekoristno ali celo škodljivo. Danes ni več tako, saj je pomembna z vidika varstva okolja. Z njenimi lepljivimi se belkastimi jagodami in listi se pozimi hranijo ptice, ki poskrbijo tudi za njeno razmnoževanje – iz iztrebkov, v katerih so njena semena, zrastejo nove rastline.

Od davnine posebna, celo sveta rastlina

omela.jpg

Zaradi svoji zdravilnih sposobnosti je bela omela od davnine veljala za posebno, celo sveto rastlino. V predkrščanskih časih so verjeli, da ima široko paleto zdravilnih lastnosti, od neplodnosti do zaščite pred zastrupitvijo, poleg tega pa naj bi bila tudi afrodiziak. Kljub temu, da je rastlina strupena in ob zaužitju povzroči hude črevesne krče, jo uporabljajo v ljudskem zdravilstvu za preprečevanje poapnenja žil in zniževanje krvnega pritiska.

Tradicija poljubljanja pod belo omelo, ki jo poznajo predvsem v Ameriki, je povezana s starogrškim praznovanjem saturnalij in kasneje s primitivnimi poročnimi obredi. Mladenka, ki se v božičem času znajde pod belo omelo, ne more zavrniti poljuba. Takšen poljub lahko pomeni globoko ljubezen ali pa trajno prijateljstvo in dobro voljo. Če dekleta pod praznično okrašeno omelo nihče ne poljubi, se po starem izročilu v novem letu ne bo poročilo.

Lep praznični okras

omela2.jpg

Okrasite torej svoj dom za praznike tudi z belo omelo. Če živite v bližini gozda, jo lahko naberete sami, sicer pa jo kupite na tržnici. Omela je s svojim zelenjem in mlečnobelimi jagodami že sama po sebi dovolj lep okras. Zadošča, da steblo ovijete z lepim okrasnim trakom, najbolje rdečim, in jo obesite pod strop. Zdaj pa manjka samo še poljub, kajne? In ker se je tradicija prilagodila, so za poljub godni tudi fantje, ne samo dekleta!