Teflonske ponve je sicer lahko čistiti, vendar pa lahko snov politetrafluoretilen (PTFE) ob segrevanju sprošča škodljive pline. Strokovnjaki so jih povezali z rakom, odpovedjo organov in težavami z zanositvijo.

Plastenke so sicer videti nedolžne, vendar lahko vsebujejo kemikalijo BPA, ki škoduje organizmu. Segrete plastenke sprostijo še več kemikalij, zato jih nikoli ne puščajte na soncu ali v bližini virov toplote.

Čistila in insekticidi so polni nevarnih kemikalij

cistila.jpg

Običajna čistila so polna strupenih snovi in nevarnih kemikalij. Najboljši način, da se izognete težavam, je uporaba okolju prijaznih čistilnih sredstev. Tudi z osvežilci zraka je podobno - če jih oglašujejo kot »čiste« in »naravne«, pogosto vsebujejo toksine, ki povzročajo različne bolezni, kot je na primer astma. Tukaj si preberite si, kako lahko zrak osvežite na naraven ter zdravju in okolju prijazen način.

Kemični insekticidi in herbicidi so narejeni za to, da pobijajo organizme, zato kemikalije, ki jih naredijo učinkovite, predstavljajo grožnjo tudi ljudem. Tudi umetna gnojila velikokrat uspešno služijo namenu - resnično ohranjajo našo travo gosto in zeleno, vendar pa ob dežju skupaj z deževnico poniknejo v zemljo in pristanejo v podtalnici.

Pozor pred antibakterijskimi sredstvi

antibakterijsko_sredstvo.jpg

Namen antibakterijskih izdelkov je, da nas ohranjajo zdrave. Po eni strani to drži, vendar prekomerna uporaba teh sredstev bakterije tudi utrjuje in omogoči nastanek super bakterij, ki so odporne na običajna sredstva.

Vsako gospodinjstvo ima tudi predal ali omarico, polno plastičnih vrečk, ki jih boste »že enkrat uporabili«. Kaj pa se zgodi, ko te vrečke končajo na odpadu? Nič. Trajale bodo praktično za vedno, so pa del velikanske zaplate odpadkov, ki plava po Pacifiku.

Zdaj poznate grožnje, ki jih za zdravje predstavljajo kemična sredstva v vašem domu. Za začetek omejite njihovo uporabo in se poskusite znajti na drugačne in okolju prijaznejše načine, najbolje pa je, da jih iz gospodinjstva popolnoma odstranite in uporabljate namesto njih naravne izdelke.