Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako kupiti kakovostno pohištvo brez prevelikih zapletov.

Preverite konstrukcijo in okovje

okovje.jpg

Obvezno preverite kakovost konstrukcije pohištva za ležanje in sedenje – iz katerega materiala je in kakšni so spoji – ter poskušajte oceniti, kako trajno bo. Prodajalec vam bo o njem, seveda, povedal vse najboljše, vendar ga povprašajte o testu zdržljivosti, ki ga mora danes prestati vsako boljše pohištvo.

Ne dovolite, da vas kak pohištveni kos zapelje s svojo lepoto, temveč pomislite tudi na uporabnost, torej kako opravlja svojo osnovno funkcijo. Le kaj vam bo lep predal, če se zatika, in kuhinjski elementi, katerih vrata se zapirajo z neprijetnim treskom. Pozorni bodite tudi na kakovost okovja, predvsem na material, iz katerega so narejeni. Plastično bo zagotovo trajalo manj časa kot kovinsko.

Bodite pozorni na kakovost materialov

bed1.jpg

Pri posteljah in sedežnih garniturah preverite tkanino, ki prekriva konstrukcijo, in polnjenje. Poiščite zadrgo in si brez sramu oglejte notranjost. Poliuretanska pena je najpogosteje uporabljen material za oblazinjeno pohištvo. Ker obstaja več vrst pene, pred nakupom pohištva poglejte, ali je standardno ali bolj elastična; slednja vam bo služila mnogo dlje.

Pred nakupom obvezno preverite, iz katere vrste lesa je izdelan izbran kos pohištva. Ni namreč enako, če je omara izdelana iz iverke, mediapana ali masivnega lesa. Seveda je od materiala odvisna tudi cena, a poskusite najti ravnovesje med slednjo in kakovostjo. Če kupujete pohištvo iz masivnega lesa, se prepričajte, da je res iz njega, saj ga izdelovalci velikokrat kombinirajo z mediapanom.

Poceni prevleka ne bo trajala dolgo

kavc3.jpg

Bodite pozorni tudi na končni premaz. Tisti iz olja ali voska (polirani) so bolj kakovostni in lepši, lakirani pa so bolj praktični za vzdrževanje. In ne verjemite, da je poceni sedežna garnitura s prevleko, ki je kot pravo usnje, tako kakovostna, kot bi bila res iz usnja! Pravo usnje zagotovo ne bi bilo tako drago, če bi ga lahko enakovredno zamenjali z drugim materialom.

Oblazinjeno pohištvo je prevlečeno z različnimi materiali. Izberite takega, ki vas ne bo preveč udaril po žepu. Vendar se zavedajte, če boste na sedežni garnituri zelo pogosto sedeli, da poceni prevleka ne bo trajala dolgo. Izberite čvrstejši material in se pozanimajte o možnostih vzdrževanja in čiščenja. In če smo že pri vzdrževanju – če imate otroke, ne kupujte steklenega ali visoko sijajnega pohištva, ker ga boste morali nenehno čistiti.