Svetilke postavite v kote

Ali veste, da lahko v svetilko privijete šibkejšo sijalko, pa vendarle ne boste izgubili veliko svetlobe? Vse je v postavitvi. Če svetilko postavite v kot, se svetloba odbija od sosednjih sten in naredi prostor svetlejši.

Presedlajte na prenosni računalnik

Če berete ta prispevek na namiznem računalniku, porabite za tretjino več energije, kot če bi imeli prenosnik. Ko boste zamenjali računalnik, kupite raje prenosnega.

Izberite LCD-televizor

Če razmišljate o zamenjavi starega katodnega televizorja z aparatom s ploskim zaslonom, izberite LCD-televizor, ker porabi najmanj elektrike.

Oblecite grelnik v »plašček«

Tako kot se vi pozimi zavijete v oblačila, tudi grelnik vode potrebuje dodatno izolacijo. Izolacijska prevleka iz steklenih vlaken je odlična in preprosta rešitev, s katero boste pri povprečnem računu za ogrevanje vode prihranili od 4 do 9 odstotkov denarja.

Predčasno ugasnite grelno ploščo na štedilniku

Ko ugasnete grelno ploščo na klasičnem električnem štedilniku, se ne ohladi takoj. Izkoristite to dejstvo in jo izključite, še preden je jed do konca skuhana. Preostala toplota bo opravila delo do konca.

Vgradite senzorje gibanja

Se vedno jezite, ko morate ugašati luči za otroki in drugimi nepazljivimi družinskimi člani? Vgradite senzorje gibanja, ki zaznajo, ali je oseba v prostoru ali ne. Tako boste prihranili precej elektrike, ki bi jo sicer zapravili za svetila, ki svetijo v prazno.

Dajte ožemanje v višjo prestavo

Hitreje ko bo pralni stroj ožel vodo iz vaših oblačil, manj časa boste porabili za sušenje v sušilniku. Mnogi novi modeli pralnih strojev ožamejo tkanine tako učinkovito, da razpolovijo energijo, potrebno za strojno sušenje.

Uporabljajte pomivalni stroj

Če mislite, da je ročno pomivanje posode bolj »zeleno« od pomivalnega stroja, se motite. Stroj za pomivanje posode porabi samo tretjino toliko vroče vode, kot bi jo, če bi posodje pomili ročno. Privarčevali boste in ne bo se vam treba takoj po kosilu truditi ob kuhinjskem koritu.