»Ljudje uporabljajo ta prostor za vinski sejem, velike večerje in seminarje o jogi,« piše Barbaro. V prostoru organizirajo celo poroke. »Ko sva  videla garažo, sva začutila strahospoštovanje,« je povedala direktorica umetnostne galerije in bodoča nevesta Nina Johnson.

Garažna hiša, ki navdušuje

"Objekt, visok sedem nadstropij, je karikatura, ki spominja na ogromno podstrešno stanovanje s pretirano visokimi stropi, pogledom, ki se razteza 360 stopinj in brez odvečnih sten," piše Barbaro in doda, da se ni velikokrat zgodilo, da bi ga kakšna parkirna hiša navdušila.

Parkirna hiša sicer v mnogo pogledih izkazuje čast ameriški avtomobilski industriji. Namesto da bi skrila avtomobile, kar dela večina drugih garaž, jih odkrito razkazuje. Arhitekt Peter Lampen je pripotoval v Miami iz več kot 2000 kilometrov oddaljenega New Jerseya, samo da bi videl sedemnadstropnico. »Odšel sem na vrh in se počasi spuščal dol,« je povedal.

garaza_miami_vecera.jpg

Večnamenski objekt kot javni prostor

Lastnik objekta, gospod Wennett, pravi, da sovraži večino garaž, v katerih je kdaj parkiral. Ko je kupil zemljišče, je meril visoko – pogovoril se je z desetimi uglednimi arhitekti z vsega sveta, nato pa izbral družbo Herzog & de Meuron, ki je zaslovela s projektom olimpijskega stadiona v Pekingu, bolj znanega kot Ptičje gnezdo.

Wennett je arhitektom dejal, da bi rad, da objekt spominja na glavno avlo železniške postaje, torej naj bo velik, prostoren, poln naravne svetlobe – skratka naj bo takšen, da se bodo za njim obračale glave. In to se je tudi zgodilo: garažna hiša je prava večnamenska umetnina, ki je postala tudi javni prostor.