Inovativno steklo vsebuje paladij in drobne delce kovin, kot so fosfor, silikon in germanij. Ko zmesi dodajo 3,5 odstotka srebra, lahko izdelajo 6 milimetrov debelo steklo, ki ohrani vse svoje lastnosti. »To je material z največjo toleranco za poškodbe, ki smo ga kdaj koli srečali,« pravi Robert Ritchie, profesor z Univerze Berkeley v Kaliforniji, ki ga je testiral. Doslej še nikomur ni uspelo doseči tolikšne odpornosti stoodstotnega stekla, poleg tega pa je ta material morda primeren celo za široko proizvodnjo.

Paladij je sicer zelo drag material, kar predstavlja omejitev za splošno uporabo, vendar pa znanstveniki menijo, da bi ga v manjšem obsegu, na primer v zobni protetiki, lahko začeli uporabljati že v naslednjih petih letih. Pred tem pa bodo morali rešiti še problem občutljivosti tega materiala ob zatezanju in drugih deformacijah. Ko v njem nastanejo kapilarne razpoke, steklo poči že pod zelo majhnim pritiskom. Vendar znanstveniki trdijo, da paladijevo steklo samo ustvarja dovolj močne sile, ki preprečujejo razpoke, tako da lastnosti materiala niso ogrožene.

Iz paladijevega kovinskega stekla verjetno ne bodo nikoli zrasle stavbe ali mostovi – vsaj zdaj je videti tako. Če pa bi raziskovalci izdelali material, ki bi imel za osnovo železo ali baker, ki sta v naravi znatno bolj razširjena kot paladij, pa bi jeklo kot eden vodilnih gradbenih materialov verjetno šlo v pozabo.