Praznični čas za nekatere predstavlja zelo delovne in dejavne dni, ko jim je naš dom lažje dostopen plen. Ne pozabite, da vlomilci radi opazujejo in izbirajo svoje žrtve, zato se obnašajte samozaščitno, da ne boste postali žrtve tatov, vlomilcev in lopovov. Čim manj ljudi pozna vaše navade in načrte, toliko večja je vaša varnost.

Informacijo, da se odpravljate na pot, zadržite zase

Če se odpravljate na pot, informacijo o tem zadržite zase. Opozorite otroke, naj vaše odsotnosti ne izdajo sosedom in prijateljem. Kadar smo na potovanju več dni, obvestite najbližjega soseda, da vas ne bo doma in ga prosite, naj vsak dan preveri, ali je s stanovanjem vse prav ter prazni vaš poštni nabiralnik. Uslugo mu vrnite, ko jo bo potreboval on. Dobrososedska pomoč nam bo vedno prišla prav, predvsem ob izrednih dogodkih.

Imate namen najdaljšo noč leti preživeti pri prijateljih, v lokalu ali na prostem? Pred odhodom preverite, ali ste dom zaklenili in niste pozabili ugasniti sveč, svetlobnih verig itd., ki lahko zanetijo požar. Če ostanete doma, pa bodite pozorni na zvoke razbijanja stekla ali vlamljanja vrat v soseščini, ki lahko naznanja nezaželen prihod vlomilcev. Zaradi splošnega hrupa boste to težko slišali, vendar bodite pozorni na okna in vrata v pritličju, ki so lahko dostopna nepovabljenim gostom.

Okrasne lučke so znak nepridipravom, kdaj smo doma

Okrasne lučke, ki pogosto svetijo na oknih, balkonih in vrtovih, so pogosto znak nepridipravom, kdaj smo doma in kdaj ne. Kadar za dalj časa odidete z doma, prosite sosede, naj lučke vsake toliko časa prižgejo in ugasnejo. Brez nadzora jih ne smete pustiti dalj časa, zato je ena izmed rešitev tako za varstvo pred tatovi kot pred požarom časomer, ki bo lučke reguliral samodejno. Časomer je najboljši način, da vlomilci, ki preučujejo naše navade, dobijo vtis, da je nekdo v hiši.