Potencionalno nevarne kemikalije

Raziskovalci so razbili majhne LED-sijalke, ki jih običajno najdemo v svetlobnih verigah za praznično okrasitev, in preverili, kakšne potencialno nevarne kemične snovi vsebujejo. Rezultati raziskave so pokazali, da vsebujejo baker, železo, svinec, nikelj in srebro, ki najbolj prispevajo k toksičnosti. Znanstveniki so ugotovili, da so rdeče LED-sijalke z nizko močjo najbolj nevarne, ker vsebujejo arzen in svinec. Obe kemikaliji so v manjših količinah našli tudi v rumenih LED-sijalkah, bele pa so najvarnejše, ker ne vsebujejo niti arzena ne svinca, vsebnost bakra pa je bistveno nižja kot pri drugih.

Ameriška raziskava se je osredotočila na to, kako nevarne so lahko kemikalije iz LED-sijalk za naše vse bolj onesnaženo okolje. Baker in nikelj najbolj prispevata k ekotoksičosti (to je biološki, kemični in fizični vpliv, ki ga imajo materiali na ekosistem), predvsem med izkopavanjem rude in po tistem, ko gresta kovini na odpad. Baker običajno najdemo v elektronski napeljavi, cevovodih, posodi, strehah, prezračevalnih sistemih, glasbenih instrumentih itd., nikelj pa uporabljajo pri izdelavi nerjavečega jekla, baterij za polnjenje, gorivnih celic in tudi ameriških kovancev.

Pozor pred parami živega srebra!

Raziskovalci upajo, da bodo ugotovitve o ekotoksičnosti kovin v LED-sijalkah usmerile proizvodnjo le-teh v okolju prijaznejšo, ki bo uporabljala manj težkih kovin. Raziskava pa ni pokazala, da so LED-žarnice bolj škodljive od navadnih ali kompaktnih fluorescentnih. Kaže, da so za zdaj najvarnejše svetilo, vendar je treba upoštevati, da lahko pare živega srebra, ki se sprostijo iz razbite sijalke, delujejo na človekov živčni sistem in povzročijo dolgotrajno škodo. Študije nakazujejo tudi na druge zdravstvene težave, kot so rakava obolenja, bolezni ledvic in kožni izpuščaji.

Z razbitimi LED-sijalkami je zato priporočljivo ravnati previdno. Raziskovalna skupina svetuje, da razbite dele pometete z metlico, ki jo boste uporabili samo za ta namen, pri tem pa nosite gumijaste rokavice in zaščitno masko. Dokler proizvodnja LED-sijalk ne bo okolju bolj prijazna, pa naj nakup spremlja zdrava mera dvoma in ne preganjavica.