Stekleni strešniki so zasnovani tako, da ujamejo zrak med plasti črnega najlonskega platna, ki je nameščen podnje. Toplota, ki jo vpija črna barva, prehaja skozi strešnike in ogreva zrak v zbiralnikih med krovom in krovno konstrukcijo. Ujeti segret zrak se uporablja za ogrevanje vode, ki kroži po objektu – tudi v temačnih zimskih dneh in po sončnem zahodu. Sistem SolTech je mogoče združiti s katero koli drugo energetsko rešitvijo: toplotno črpalko, zračno črpalko, pečjo na pelete ali električnim in oljnim grelnikom.

glasstiles1.jpg

Strešniki SolTech iz navadnega stekla, ki tehtajo toliko kot glineni, imajo daljšo življenjsko dobo kot običajni strešniki iz gline ali betona, saj je steklo odporno na ultravijolične žarke in erozijo. Njihova prednost je tudi ta, da s toploto, ki jo oddajajo, pozimi stalijo sneg na strehi, zaradi česar lahko sistem neovirano deluje. Odlika novosti je poleg privlačnega dizajna, ki daje hiši čudovit  "leden" videz, še energetska učinkovitost – proizvede namreč okoli 350 kilovatov toplote na kvadratni meter, kar je odvisno od podnebnih razmer, orientacije hiše in nagiba strehe.

glasstiles2.jpg

Švedski stekleni strešniki so vsekakor zanimivi za graditelje, ki bi se radi z uporabo obnovljivih virov energije približali standardom pasivne hiše. Sistem SolTech pa je na voljo tudi v obliki steklenih zidnih plošč.