Pri gradnji zimskega vrta imamo na voljo dva načina konstruiranja: modularno gradnjo (povezovanje posameznih elementov v celoto) in kombinirani sistem. Oba načina sestavljanja zimskega vrta se med seboj razlikujeta tako po videzu kot po funkcionalnosti. Da boste vedeli, kaj izbrati za vašo hišo, smo zbrali nekaj informacij, ki vam bodo pomagale pri odločitvi.

vrt2.jpg

Da boste konstrukcijo dobro zaščitili pred vetrom in padavinami,  v streho na leseno konstrukcijo vgradite aluminijevo-steklen sistem, ki omogoča dobro prezračevanje. Mnogi proizvajalci opreme za zimske vrtove ponujajo mnoge inovativne namestitve sistema.

Zimski vrt diha z naravno svetlobo

vrt1.jpg

Pri zasteklitvi vrta ne sme biti omejitev, kajti zimski vrt pravzaprav diha z naravno svetlobo, ki notranjost z velikimi steklenimi površinami povezuje z okolico.

Med fazo načrtovanja je treba imeti v mislih tudi drugo opremo, ki jo bomo postavili v zimski vrt. Tako lahko na primer kable namestimo oziroma skrijemo za konstrukcijske elemente, tako da jih sploh ne bo videti. Pravilno načrtovanje, strokovnost izvedbe in redno vzdrževanje zimskega vrta bo investicijo spremenilo v trajen objekt, v katerem bomo lahko uživali najmanj 30 let.

Les kot konstrukcijski material

vrtstreha.jpg

Pri gradnji zimskih vrtov pogosto uporabljajo predvsem lameliran oziroma lepljen les, ki je sestavljen iz treh medsebojno in vzporedno nalepljenih mehkih lesenih desk. Takšen les ima kar za 80 odstotkov večjo zmogljivost od klasične lesene gradnje. Posebna tehnološka obdelava omogoča, da  obdrži prvotno obliko in močno zmanjša odstotek morebitnih razpok na površini. Tudi temperaturne spremembe mu ne morejo do živega.

Barve

Konstrukcijo najprej zaščitimo s temeljnim nanosom barve, ki preprečuje nastanek plesni in gliv na površini lesa. Najbolje je, da to fazo namesto vas opravi že proizvajalec. Po nanosu temeljne barve je odločitev o zunanjem videzu zimskega vrta omejena zgolj z lastnikovimi željami in domišljijo. Izberete lahko katero koli barvo, ki je lahko na zunanjosti drugačna od tiste v notranjosti.