Takšna kombinacija lepote in uporabnosti je včasih lahko izziv, toda notranji dekorater Mike Howarth ima nekaj nasvetov. Za kar najbolj estetsko in udobno sobo se morate najprej odločiti, kako jo boste uporabljali. »Odločite se, ali boste, denimo, jedilnico uporabljali ob formalnih priložnostih ali vsak dan. Tudi podatek, ali bodo v sobi v glavnem odrasli ali otroci prav tako veliko pripomore pri odločanju o pohištvu,« pravi Howarth, ki priporoča, naj bodo  jedilnice v splošnem bolj formalno opremljene, vseeno pa je priporočljivo izbrati udobne in kakovostne kose pohištva.

Usklajenost barv in kombinacije lesa

traditional_furniture.jpg

Usklajenost pohištva z notranjimi barvami je bolj ali manj osebna izbira, pravi Howarth in dodaja, da je treba pri tem upoštevati veliko stvari. Tople barvne palete na stenah, tla in vzorci narekujejo uporabo toplih odtenkov tudi pri pohištvu. Enako velja za hladne barve.

Mahagonijev, orehov, češnjev, hrastov, jelšin in javorjev les zagotavljajo edinstven videz. Vendar pa je te vrste dobro nekoliko pomešati, če želite doseči bolj prehoden in manj strog videz. Če v enem pohištvenem kosu kombinirate več vrst lesa, je končni rezultat zelo zanimiv.

Kakovost ohranja svojo vrednost

9ff.jpg

Kakovostni kosi pohištva s starostjo ohranjajo svojo vrednost, ki se ocenjuje glede na to, ali je kos izdelan ročno in ali vsebuje različna okrasja – pohištvo, ki so ga izdelali usposobljeni in izkušeni mizarji, bo cenjeno tudi čez dolga leta.

Veliko lastnikov domov na svoji lastnini redko najde kakšno napako, saj je to včasih po dolgih letih zvestega služenja potrebam težko. Če hočete biti objektivni, dom fotografirajte – sobe, omare in celo garažo – iz različnih zornih kotov in ob različni svetlobi. Nato fotografije preučite, jih poglejte z zornega kota kupca in se vprašajte, kaj vse bi lahko izboljšali.