Apulska hiša stoji na griču, ki ponuja prelep razgled na morje. Skozi stoletja so jo ljudje uporabljali v kmetijske namene - kot skladišče pridelkov, mesa, surovin… Po drugi svetovni vojni, ko so kmetje začeli zapuščati ruralna območja in se seliti v mesta, so številne stavbe, zgrajene po tradicionalnih arhitekturnih načelih, ostale zapuščene. V zadnjih nekaj letih so arhitekti v njih začeli iskati priložnosti in jih spreminjati v hotele, muzeje ali zasebne rezidence.

Zašiljeni loki kot eleganten dodatek

Najbolj značilen element hiše so prav zašiljeni loki, tako značilni za islamski svet, s katerim je jug Italije z morskimi potmi povezan že stoletja. Sicer pa značilna arhitektura Apulije kaže vplive grškega, arabskega in normanskega sveta.

Poleg častitljive starosti je Casa Puglia zanimiva predvsem zaradi modernih arhitekturnih pristopov, ki njeno notranjost spreminjajo v prečiščeno in elegantno. Vrsta lokov zajema tudi nova vrata. Ta so izdelana iz aluminijastih plošč, ki so bile modelirane s pomočjo vodnega reza. Plošče po vsej površini prekriva bogat rastlinski vzorec, ki ponoči spreminja stavbo v igro svetlobe in senc, sicer pa črpa navdih iz arabskega sveta.

Vse sobe povezane z zunanjostjo

Z dekorativnim vzorcem polepšana polkrožna vrata obdajajo hišo z vseh strani. Tako je vsaka izmed sob povezana z zunanjostjo. V notranjosti so še majhna kuhinja, ki je del dnevne sobe, tri spalnice in dve kopalnici. Hišo obdaja prelep vrt s klasičnimi mediteranskimi rastlinami.

Po hiši se lahko sprehodite tukaj.