Ocenite stanje svojega prostora za pranje, likanje in sušenje perila in si ga oglejte s kritičnimi očmi. Pralnica je lahko zelo prijeten prostor, poln barv in poličk, vsebuje pa lahko tudi kotiček, namenjen kakšni drugi dejavnosti (risanju, ustvarjanju, igri…).

laundry2.jpg

Razmislite o velikosti prostora in ne bodite zadovoljni s premajhnim. Večji ko je prostor, bolj je lahko urejen. Pohištvo za takšne prostore je danes že zelo dosegljivo. Po potrebi lahko združite več manjših prostorov v enega, ki bo zadovoljil potrebe vse družine Ne pozabite, da bo sezonsko menjavanje garderobe najbolj primerno prav v pralnici. Omislite si veliko omaro, v katero boste zložili zimsko ali poletno garderobo.

Kakovostni gospodinjski aparati

Je pralni stroj že pred tem, da bo kmalu odpovedal, je sušilni stroj star in zarjavel? Kaj pa likalnik in likalna deska? Po potrebi si, seveda glede na družinski proračun, omislite nove aparate, ki vam bodo prihranili čas, energijo (denar) in predvsem veliko živcev. Oglejte si izbiro pralnih in sušilnih strojev energetskega razreda A+ ter likalnikov in likalnih desk, ki vam najbolj ustrezajo. Praktična likalna deska je nenadomestljiva; najboljša je takšna, ki jo je mogoče zloženo pospraviti v omaro ali obesiti na steno, tako da nam ne bo v napoto.

Uporabno pohištvo svetlih barv

laundry3.jpg

Izberite pohištvo svetlih barv, na primer bele omare in police, ki vam bodo tudi v prihodnosti dale veliko svobode pri barvanju sten po lastnem okusu. Ne pozabite na prijetne detajle in stol, na katerem si boste lahko v miru odpočili. Stene prebarvajte v odtenkih po lastnem okusu, vendar vam priporočamo  živahne odtenke. Če imate majhne otroke, pomislite tudi na urejen kotiček za igranje, kjer jih boste lahko nadzorovali in v miru klepetali z njimi, medtem ko boste likali.

Dobra razsvetljava

Pazite na svetlobo! Pralnica mora biti resnično dobro osvetljena, saj boste v njej likali, iskali madeže, čistili, shranjevali, razvrščali… Ne pozabite niti na mizico z namizno svetilko, ob kateri boste lahko zašili ali popravili tudi kakšen kos oblačila.

Polepšajte tla s talnimi oblogami

laundry1.jpg

Glede na delo v pralnici vam svetujemo, da si na tleh omislite keramične ploščice. Vendar upoštevajte, da so tla v pralnici v tem primeru zelo mrzla in je talno ogrevanje skoraj obvezno. Tako boste porabili precej manj energije za ogrevanje, v pralnici pa se boste počutili tudi veliko bolje kot na mrzlih in neprijaznih tleh.