Nekoč so bile lesene igrače edine, s katerimi so se otroci lahko igrali, ker takrat ni bilo plastičnih, kovinskih, z umetnimi barvili… Poleg lesa pa so za izdelavo uporabljali tudi druge materiale.

trikotniki.jpg

Didaktične in poučne lesene igrače

Danes pred časom že malce pozabljene lesene igrače pridobivajo na vrednosti. Kvalitetnih proizvajalcev je vedno več – igrače pa niso le lepe, temveč so predvsem varne in imajo tudi didaktično in poučno vrednost. Še več, med lesenimi igračami je z razliko industrijskih celo mnogo lažje najti takšne, ki so izdelane posebej za levičarje.

Čar rokodelske spretnosti pri izdelavi lesenih igrač

vlak.jpg

Številne trgovine imajo v svoji ponudbi bogat program lesenih igrač, med rokodelci pa velja omeniti Dimitrija Krajnca, ki kakovostne in dodelane lesene igrače izdeluje sam. Njegovi izdelki pod blagovno znamko Les-Kra so zdelani iz kvalitetnega lesa listavcev, prevladuje pa les navadne bukve. Pobarvane so z barvami slovenskega proizvajalca, ki ima potrdilo o ustreznosti. Barve ne vsebujejo škodljivih sestavin za zdravje otrok. Barve, oblike in dimenzije rokodelec prilagodi individualnim željam in potrebam strank.

vozicek.jpg

Varnost otrok je na prvem mestu

Pri izdelavi je velika pozornost namenjena varnosti otrok oziroma uporabnikov. Izdelki so  brez ostrih robov - vsi robovi so zaokroženi oziroma drugače obdelani. Ravno tako so na enak način obdelane vse luknje – izvrtine na igračah. Izdelki so brez majhnih delov, ki bi jih lahko otroci pojedli. Največjo nevarnost predstavljajo izvrtine, kamor lahko zaidejo radovedni otroški prsti in se v katero tudi ujamejo, in pri nekaterih izdelkih njihova teža. Leseni izdelki so nekoliko težji od plastičnih.

skrat.jpg

Privlačne lesene igrače Dimitrija Krajnca so lepo in uporabno darilo. Najdete jih v trgovinici Lectarija v Slovenskem etnografskem muzeju na Metelkovi v Ljubljani ali pa jih naročite prek spleta. Krajnca je v knjigo Ustvarjalna Slovenija, v kateri je zbral rokodelce, vinarje, gostilne…, uvrstil tudi priznani slovenski etnolog Janez Bogataj.