Rešite drevesa

Šole porabijo ogromne količine papirja -  na desetine ton letno. Ali ste vedeli, da vsaka tona papirja, ki jo recikliramo, reši pred posekom 17 dreves? Papir preprosto privarčujete tako, da svojega šolarja naučite pisati in tiskati na obe strani papirja - ta preprost ukrep zmanjša porabo papirja za polovico. Spodbudite ga, naj reciklira star papir  in časopise ter sodeluje v šolskih akcijah zbiranja starega papirja.

drevo.jpg

Starih knjig in revij ne mečite v smetnjak, podarite jih prijateljem ali knjižnici. Namesto papirnatih robčkov uporabljajte robce iz blaga. Kupujte šolarjem zvezke, ki so narejeni iz recikliranega papirja (brez klora).

Bolj ekološki tudi v šoli

Zakaj bi kupovali nove učbenike, če vam šola omogoča izposojo rabljenih - tako boste privarčevali nekaj denarja in dreves. Šolarju ne kupujte vsako leto novih barvic, svinčnikov, voščenk...  Pred začetkom novega šolskega leta preglejte stare zaloge in jih lično ošilite, če pa kakšna barva manjka, jo dokupite posamezno. Vaš šolar naj uporablja pisala, ki jih je mogoče ponovno napolniti.

Namesto da zvezke ovijate v folijo in plastične ovitke, jih raje ovijte v posterje otrokovih najljubših izvajalcev ali v papir iz revij. Skupaj z otrokom se udeležujte ekoloških akcij v šoli ali spodbudite učiteljico, naj uvaja ukrepe, kot  je varčevanje s papirjem in vodo.

Bolj smotrna uporaba energije

Danes mladostniki brez pripomočkov, kot so mobilni telefon, glasbeni predvajalnik in fotoaparat sploh ne zapustijo več hiše. S premišljeno in zmerno uporabo le-teh jim lahko že zgodaj privzgojimo nekaj ekološke zavesti.

Šolarju povejte, da sijalk in baterij ne sme metati v navadne zabojnike za smeti, ampak naj jih vrne v trgovino v posebne zbiralnike - baterije namreč vsebujejo močno strupene snovi, ki okolju napravijo veliko škodo, če jih nepravilno odložimo. Kjer je le možno, uporabljajte baterije, ki jih lahko napolnite - privarčevali boste denar in manj škodovali okolju.

sijalke.jpg

Mladi ponoči radi berejo ali se učijo, zato doma uporabljajte varčne sijalke, svojega šolarja pa poskušajte navaditi, da za seboj vedno ugaša luč in se čim več uči ob dnevni svetlobi. Doma uveljavite pravilo ugašanja računalnika: če ga nihče ne uporablja, naj ne bo prižgan ves dan. Mobilni telefon iz omrežja izklopite takoj, ko se napolni.

Prevoz v šolo in nazaj domov

Namesto da peljete v šolo samo svojega šolarja, se raje dogovorite s starši otrokovih sošolcev, da vsak teden le eden od staršev vozi celo skupinico šolarjev v šolo in domov ali k različnim popoldanskim dejavnostim.

Zakaj pa ne kar s kolesom ali peš?

Svojega otroka spodbudite, da čimveč uporablja javni prevoz, kolo ali pa lastne noge. Če je le možno, naj gre v šolo peš ali s kolesom - to bo prijetna jutranja rekreacija. Naučite ga le varnega obnašanja v prometu. Pri tem pa mu vi bodite prvi zgled - v trgovino, ki je od vaše hiše oddaljena le pet minut, se ne peljite z avtom.