Okolju prijazen pristop

Eden najpomembnejših in najbolj razburljivih trendov v gradnji je bolj prijazen pristop h okolju. Arhitekti in inženirji uporabljajo nove tehnologije, ki temeljijo na biorazgradljivih materialih. Hiše, projektirane s takšnim pristopom, so daleč od primitivnih. Današnje »zemeljske« hiše so udobne, zdrave in varčne ter navsezadnje zelo lepe.

Predfabricirane hiše

predfabricirana_hisa.jpg

Tovarniško predfabricirane hiše so na trgu že dolgo, vendar se tudi te ponašajo z novimi trendi, ki uporabljajo kompozitne materiale z veliko jekla in stekla. Današnje pripravljene hiše so oblikovno in slogovno dovršene.

Prenova in ponovna uporaba

Nove zgradbe danes pravzaprav niso povsem nove. Varovanje okolja in prizadevanje za ohranitev zgodovinske arhitekture navdušuje arhitekte, da uporabljajo stare zgradbe in menjajo njihovo namembnost. Pričakujemo lahko, da bodo hiše prihodnosti narejene iz materialov, v preteklosti uporabljenih za tovarne, skladišča in podobne zgradbe.

Zdravstveni pristop

Zaradi nekaterih hiš lahko zbolite! Oblikovalci hiš vse bolj uporabljajo rešitve, ki se ne naslanjajo na umetne materiale in kemijske dodatke, ampak se vračajo k naravnim materialom ki so po kakovosti zelo blizu sintetičnim.

Hiše, odporne na strelo

Načrtovanje hiš je velik korak naredilo na področju odpornosti objektov na strelo in druge vremenske nevšečnosti.

Večnamenski prostori

dnevna_soba_s_kuhinjo.jpg

Spremembe v življenjskem slogu so povod tudi za mnoge spremembe pri oblikovanju hiš, nadstropij v njih in razporedu sob. Funkcije se združujejo, tako da namesto ločenih dnevnih sob in kuhinj nastajajo novi večnamenski družinski prostori. Z združitvijo prostorov in namenov nastanejo novi dodatni prostori, ki jih je mogoče uporabljati kot delovne sobe, domače pisarne itd.

Dostopnost

Če razmišljate o prihodnjih slogih, takoj pozabite na zavita stopnišča, visoke kuhinje in podobno, ker zasnova hiše prihodnosti temelji na enostavni dostopnosti – tudi za invalidne osebe. Arhitekti pogosto uporabljajo pojem »univerzalni dizajn«, ker gre za objekte, ki so prijazni in dostopni vsem, ne glede na leta ali telesne zmožnosti.

Zunanji prostori v objektu

Večje zanimanje za ekološko sprejemljivo gradnjo spodbuja arhitekte, ki v oblikovanje notranjosti uvajajo nekatere tradicionalno zunanje prostore. S takšnim pristopom postane vrt sestavni del hiše, na nekaterih mestih v notranjosti pa lahko najdemo tudi travnate površine.

Prostor za shranjevanje

Današnji koncept urejanja prostorov zahteva veliko prostora za shranjevanje – in to praktično na vsakem koraku. Tako je v sodobnem interjeru mogoče videti veliko omar za oblačila in obutev. Tudi garaže postajajo večje, da v njih lahko spravimo avtomobil in priročno delavnico.

Veter z Vzhoda

feng4.jpg

Feng šuj, vastu šastra in druge vzhodne filozofije že dalj časa navdihujejo in vodijo arhitekte in graditelje. Danes takšen način gradnje in urejanja spoštujemo in uporabljamo tudi na Zahodu, ugodno pa naj bi vlival na vse aspekte našega življenja.