gehry3.jpg

Frank Gehry

Gehry (81), je povedal, da bo 150 milijonov dolarjev vreden projekt verjetno sprožil nekatera vprašanja, vendar pa je prepričan, da bo njegova "pomečkana" arhitektura na koncu kljub temu sprejeta. "Prepričan sem, da takšne stvari, ko so enkrat zgrajene, skupnost dobro sprejme," je dejal arhitekt, ki je med drugim načrtoval Guggenheimov muzej v Bilbau, plešočo hišo v Pragi in koncertno dvorano Walta Disneya v Los Angelesu.

gehry2.jpg

Guggenhaimov muzej v Bilbau

Enajstnadstropno stavbo v Sydneyu naj bi začeli graditi leta 2012. To bo Gehryjeva prva arhitektura v Avstraliji. "Stavba bo 'nagubana' zato, ker je ena najtežjih stvari sodobno arhitekturo narediti humano, ji dati nek značaj, občutek," je pojasnil arhitekt. Pričakovati je, da bo nenavadna zgradba pritegnila vsaj toliko pozornosti, kot nekoč sydneyska opera s svojo nenavadno belo streho.

dancing_house_frank_gehry.jpg

Plešoča hiša v Pragi

Vzhodna stranica poslopja bo oblečena v rumenkasto obarvano opeko, ki bo spominjala na peščenjak in bo odražala tamkajšnjo arhitekturno dediščino. Fasado bodo razgibale krivulje in gube, kot da je narejena iz grobega tekstila. Zahodna stranica pa bo vključevala večje steklene površine, ki se bodo lomile in odsevale okoliško arhitekturo.