Resne varnostne pomanjkljivosti

christmas_lights1.jpg

Po poročilu evropske komisije  ima kar 30 odstotkov lučk resne varnostne pomanjkljivosti, nekatere pa lahko povzročijo požar ali celo električni udar. Najbolj običajni pomanjkljivosti sta, da izdelkom niso priložena varnostna navodila in da se pregrevajo. Mednarodnim varnostnim standardom najpogosteje ne ustrezajo verige, ki jih izdelujejo v Aziji. Kar polovica vseh nevarnih lučk namreč prihaja iz Kitajske.

»Izdelovalci so pod pritiskom, da izdelujejo čim cenejše lučke, zato uporabljajo najbolj cenene materiale,« pravi Tom Törn, direktor finske organizacije za certificiranje SGS. Pred nakupom zato obvezno preglejte, ali ima izdelek varnostno nalepko, ki dokazuje, da je bil preverjen in da je varen za uporabo. Oznaka CE, ki je samo izdelovalčeva deklaracija za varnost (imeti jo morajo vsi izdelki, uvoženi v EU), ne zadošča. Poiščite oznake GS, CEBEC ali SGS TÜV GS, ki zagotavljajo preverjeno kakovost.

Previdnost ni nikoli odveč

christmas_lights2.jpg

Previdnost naj bo na prvem mestu, zato upoštevajte nekaj osnovnih varnostnih nasvetov. Lučke kupite pri preverjenih prodajalcih, ki spoštujejo osnovne varnostne standarde, in raje ne na prazničnem sejmu. Bodite previdni in jih nikoli ne pustite prižganih brez nadzora, na primer ko odidete z doma ali v posteljo. Če imate z lučkami kakršne koli težave, jih takoj nehajte uporabljati in jih vrnite prodajalcu. Z varnostjo se ne splača sklepati kompromisov, še dodaja evropska komisija.