Najprej se odločite, kakšno smrečico boste letos kupili: umetno, svežo in posajeno v loncu ali sveže posekano. Ne glede na vrsto pa je vsekakor dobro, da najprej izmerite višino stropa v prostoru, v katerem bo drevesce stalo. Glede na mesto postavitve izberite smrečico, ki bo simetrična z vseh strani in tudi vidna z vseh strani,  ali asimetrično, ki jo lahko postavimo v kot sobe.

Pri sveže rezanih drevescih je pomembna dolžina debla, ki ga boste postavili v stojalo; izogibajte se takšnih, pri katerih se veje začnejo že povsem blizu mesta odseka.

Umetno drevesce

smreka2.jpg

Umetna drevesca imajo številne prednosti. Uporabljate jih lahko dolga leta in so tudi po večkratni uporabi še vedno videti odlično. Na voljo so v različnih velikostih, barvah in oblikah.

Lastnosti zdrave sveže smrečice

smreka1.jpg

Bistvena prednost svežih smrek je po mnenju mnogih vonj svežih iglic, kar je sestavni del praznovanja. Sveže smrečice lahko v prednovoletnem času kupite praktično na vsakem koraku. Poleg prednosti pa imajo takšna drevesca tudi svoje slabosti. Včasih so posekana že več tednov pred prazniki, zato jim iglice kmalu odpadejo.

Sveže posekano drevesce ima zdrav videz in značilno zeleno barvo ter zelo malo rjavih iglic. Iglice so čvrste na dotik, če pa jih močneje stisnete, bo iz njih prilezla smola. Svežino novoletne jelke boste najlažje preizkusili tako, da z roko zatresete drevesce in preverite, koliko iglic bo odpadlo.

Ko ste drevesce prinesli domov, ga je najbolje postaviti v vrč z vodo, ki naj ne bo blizu izvora toplote oziroma naj stoji na kar najbolj hladnem mestu. Med svežimi drevesci je najpopularnejša kavkaška jelka ( Abies nordmanniana), ki je gosto poraščena z iglicami.

Po koncu praznikov bomo negativen vpliv na okolje zmanjšali z reciklažo drevesca, ki ga bomo odložili na za to primerno mesto oziroma v zabojnik za organske odpadke.

Presaditev po koncu praznikov

smreka3.jpg

Božična drevesca v loncih so najbolj svež izbor. Kupimo jih skupaj s primernim loncem in jih po koncu praznikov, glede na njihovo velikost, presadimo v zemljo. Luknjo izkopljimo nekaj dni vnaprej, dokler tla še niso zamrznjena. Po božiču pa, ko za to bodo primerni vremenski pogoji, drevesce presadite. Okrog rastline položite nekaj gnojila ali komposta in koreninsko grudo prekrijte z zemljo. Nanjo položite zastirko, ki bo zaščitila korenine pred zmrzaljo.

Ne glede na prednosti in slabosti posameznih drevesc izberite tistega, ki vam najbolj ustreza in uživajte v njegovi lepoti.