Doma narejeni okraski

domace_kroglice.jpg

Doma narejeni novoletni okraski ne zahtevajo veliko ročnih spretnosti, to opravilo pa bo vas in vašo družino prijetno zaposlilo za nekaj uric. Zanje potrebujete: votle steklene okrasne krogle (obvezno morajo imeti odprtino), konfete in drobne barvne okraske, trakove v več različnih barvah, barvni flomaster, majhen lijak.

Postopek izdelave: Pripravite steklene krogle z odprtinami. Če niste uspeli dobiti steklenih krogel, lahko uporabite tudi plastične, v katere boste lahko odprtine z malce truda naredili tudi sami. Z lijakom spravite v krogle konfete in druge barvne okraske. Prekrijte odprtino, kar boste najlažje storili z brezbarvnim lepilnim trakom. Z barvnim flomaster na kroglo napišite leto, voščilo ali kaj podobnega. Počakajte, da se napis posuši. S barvnimi trakovi pritrdite kroglo na želeno mesto.

Vrstni red okraševanja

novoletna_jelka.jpg

Ko krasite svoje drevo, za najboljši učinek postavljajte okraske nanj v naslednjem vrstnem redu: lučke, venci in šele na koncu drugi okraski. Morda se vam to zdi povsem nepomembna informacija, vendar bo drevesce videti veliko boljše, če boste začeli krasiti v notranjosti in se postopoma pomikali proti zunanjosti. Tako bo drevo bolj enakomerno okrašeno in bo delovalo bolj polno.

Okraski naj bodo med seboj usklajeni. To je sicer stvar okusa, vendar vam odsvetujemo uporabo preveč različnih. Uporabite eno, dve ali največ tri različne barve okraskov. Drevesce bo res manj pisano, vendar bosta dve barvi skupaj z lučkami brez težav poskrbeli za dinamiko.

Kako ohraniti drevesce sveže

drevesca.JPG

Vam novoletno drevesce povzroča težave? Niste nikoli zadovoljni z njegovim videzom? Vam iglice vedno odpadejo že pred novim letom? Potem berite dalje, saj boste izvedeli vse, kar morate vedeti, da boste tokrat s svojim drevescem več kot zadovoljni.

Ko drevesce prinesete domov, deblo še enkrat odrežite, da bo rez svež in ga takoj potopite v vodo. Drevesce brez svežega reza težje vpija vodo in zato prej izgubi iglice. Pomembno je, da mu redno dolivate vodo. Za zdrav videz in dolgotrajno obstojnost potrebuje tudi hranilne snovi.

Tukaj je recept za poseben koktajl, ki bo podaljšal življenjsko dobo vašega drevesca: v 3 decilitre vode dodajte 1 deciliter koruznega sirupa in eno čajno žličko tekočega belila. Čeprav se zdi nekoliko nenavadno, belilo pripomore k boljši absorpciji sirupa, v sirupu (lahko ga nadomestite tudi s sladkorjem) pa so za drevesce hranilne in poživljajoče snovi. Opozorilo: mešanica je za ljudi strupena.